završno uvježbavanje postroja za vojni mimohod / 'Jako smo nabrijani, svaki žulj koji je nastao uvježbavanjem podnesen je s puno ponosa!'

Dok u metropoli traju završne pripreme, na ulicama Zagreba su osvanuli natpisi protiv vojnog mimohoda s porukama kao što je: 'Rat je gotov, idite kući'

1.8.2015.
16:33
VOYO logo

Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" biti održan 4. kolovoza u Zagrebu, u subotu poslijepodne održano je završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja, koji je pažnju privukao moćnim oklopljenim i borbenim vozilima, uključujući atrakativne MRAP-ove i tenkove M-84.

Image

Pripreme za vojni mimohod povodom 20. godišnjice Oluje

Image

Pripreme za vojni mimohod povodom 20. godišnjice Oluje

Najveću atrakciju mimohoda - dvije hubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda. U subotu su u vježbi sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M-ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Ulicama su prošli pripadnici Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, branitelja i povijesnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topnička postrojba Hrvatske vojske ispred NSB-a uz počasne plotune

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

(Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svečanog mimohoda, koji se održava u utorak, u četvrtak će biti održana generalna proba. Nakon završne vježbe moguće su korekcije u načinu i ritmu kretanja postroja, dok se generalnom probom potvrđuje program kakav će biti u konačnici izveden.

Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

(Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada će zapovjed za početak svečanog mimohoda izdati predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon toga će početak vojnog dijela mimohoda s tri počasna plotuna označiti šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan".

Potom će tri borbena aviona MiG-21 preletjeti preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem je predviđeno sudjelovanje više od 2500 pripadnika, dok će u mehaniziranom postroju koji dolazi nakon pješačkog, sudjelovati više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno će u Bračkom kanalu isploviti četiri raketne topovnjače Flotile Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže.

U sklopu postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bit će angažirano oko dvadesetak zrakoplova, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna regulacija prometa u Zagrebu

Image
Foto: ZET
Image
Foto: ZET

(Foto: ZET)

Zbog završnog uvježbavanja postroja za svečani mimohod u Zagrebu, koji će se održati 4. kolovoza u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, tramvajski promet Ulicom grada Vukovara, na dijelu od Avenije Marina Držića do Savske ceste, kao i Savskom cestom prema jugu, obustavlja se od 13 sati, objavio je ZET u 12.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrić: Svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno su ponosni

Image
Image

Drago Lovrić

(Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić izjavio je novinarima uoči završnog uvježbavanja da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni na obilježivanje 20. obljetnice operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Dodao je kako će dostojanstveno obilježiti taj blagdan u Zagrebu i u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tridesetogodišnja zapovjednica Voda Logističke satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, poručnica Nikolina Geljić, koja će na svečanom mimohodu sudjelovati u postrojbi ratnih zastava, rekla je kako joj je čast što predstavlja sve ratne postrojbe koje su sudjelovale u obrani Hrvatske i teritorijalne cjelovitosti.

"Jako smo 'nabrijani', to se pokazalo i kroz ove naše pripreme koje su jako duge trajale, svaka kap znoja, svaki žulj koji je nastao tim uvježbavanjem podnesen je s puno ponosa", rekla je Geljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Centar za mirovne studije
Image
Foto: Facebook/Centar za mirovne studije

(Foto: Facebook/Centar za mirovne studije)

Dok u metropoli traju završne pripreme, na ulicama  Zagreba su osvanuli natpisi protiv vojnog mimohoda s porukama kao što je: 'Rat je gotov, idite kući'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo