JADRANSKI BISER NA RUBU KOLAPSA: / Betonizacija guši grad, zgrade leže na septičkim jamama: 'Sve je upropašteno zbog silne pohlepe...'

Image

'U kratkom roku sve je upropašteno upravo zbog silne pohlepe oko gradnje i zbog prevelike izgrađenosti', kaže Jagoda Martić, potpredsjednica Gradskog vijeća Makarske

23.9.2019.
8:31
VOYO logo

Gotovo çijela hrvatska obala, a naročito makarsko priobalje, postali su žrtve nekontrolirane betonizacije i apartmanizacije. U Makarskoj je taj problem poprimio alarmantne razmjere. U nekim djelovima grada više ne postoje zelene zone, šume, parkovi, ali ni, primjerice, kanalizacija ili nogostupi. U prilogu RTL-a stoga se postavlja pitanje je li Makarska prvi grad u kojem bi trebalo posve zabraniti novu gradnju prije nego se metaforički, a i doslovno uguši pod betonom.

Urbanistička slika Makarske i njene okolice kaotična je, a najbolji (ili najgori?) primjer toga je gradsko naselje Veliko Brdo. Prvotno zamišljeno kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, Veliko Brdo danas je sinonim za potpuni kaos i nered.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: screenshot / RTL

'Gradi se i gdje treba i gdje ne treba, nema kriterija'

"Postavlja se pitanje zbog čega, čemu i zašto ljudi ruše sami svoju vrijednost. Po meni je to jedan intelektualni poremećaj. Grade se objekti gdje bi trebali i gdje ne bi trebali. Tu nema nikakvih kriterija", kazao je RTL-u Ivan Šimić iz građanske inicijative za održivi razvoj SOS Osejava.

Da je Makarska na rubu katastrofe kaže i Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a koji u Makarskoj ljetuje već više od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što ti svi novoizgrađeni kvartovi nemaju nikakve društvene sadržaje. Kako stvari stoje, nisu ni građeni da bi se u njima živjelo, nego isključivo da bi se 20, 30 ili 50 dana u godini iznajmljivali", smatra Beus Richembergh.

'Ako ovako nastavimo, Makarska će biti u zagrljaju betona'

"U kratkom roku sve je upropašteno upravo zbog silne pohlepe oko gradnje i zbog prevelike izgrađenosti. Tako se i te vile više ne mogu ni prodati ni darovati", kaže Jagoda Martić, SDP-ova potpredsjednica Gradskog vijeća Makarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turistička zajednica", dodaje Martić, "ima slogan 'Makarska u zagrljaju prirode', ali ako ovako nastavimo vrlo brzo dolazimo do toga da će Makarska biti u zagrljaju betona", zaključuje Martić.

Gradonačelnik Jure Brkan (HDZ) nije odgovarao na pozive RTL-ovog novinara pa je i pitanje koliko je izdano građevinskih dozvola u proteklih pet godina ostalo bez odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Turističke zajednice Grada Makarske Hloverka Novak Srzić upozorava na još jedan kronični problem.

"Ono što je još strašnije je to da su brojne zgrade na septičkim jamama pa onda imate problem sa zagađenjem mora i svega ostaloga. Dakle, mi sami režemo granu na kojoj trenutačno sjedimo, živimo i radimo", kazala je Novak Srzić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo