objavljuje knjigu / 'Ja sam odgovoran, ali vi ćete biti krivi': Dalić detaljno o svojim susretima s Todorićem

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Tijekom svih susreta Todorić je uvijek bio iznimno ljubazan, pokušavao je stvoriti privid nekog podređenog statusa u odnosu na predstavnike Vlade'

28.10.2018.
16:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Od Vlade Andreja Plenkovića ili točnije od predsjednika Vlade i mene, ali neovisno o njegovim stvarnim motivima i od tadašnjeg predsjednika Sabora Bože Petrova, Ivica Todorić nije dobio ono što je želio ili što je smatrao da mu po nekom prirodnom pravu pripada. Odbili smo njegovu želju da mu država ‘uskoči’ s 300 milijuna eura i osigura ‘dotaciju društva’", piše bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić u svojoj knjizi "Agrokor - Slom ortačkog kapitalizma" koja se bavi tematikom procesa zbog kojih je Ivica Todorić otišao iz Agrokora.

U njoj je, između ostalog, detaljno opisala sastanak i s Todorićem u Ciboninom tornju 19. veljače 2017. na koji je otišla sa ministrom financija Zdravko Marićem, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je počeo scenarij pisanja lex Agrokora

"S Todorićem su bili Ivan Crnjac i koliko se sjećam njegov sin Ante Todorić. Primili su nas ljubazno, lijepo. Zahvalili na dolasku. Tijekom svih susreta Ivica Todorić je uvijek bio iznimno ljubazan. Retorički je, bez ikakva razloga, često pokušavao stvoriti privid nekog podređenog statusa u odnosu na predstavnike Vlade. Spominjao je fraze poput '… razumjeli smo da ste nam dali zadatak…', iako nikakve zadatke niti ja niti Vlada Ivici Todoriću nismo davali niti smo ih mogli dati.

I tu zapravo počinje scenarij koji je završio pisanjem Zakona o postupku izvanredne uprava u poduzećima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, a onda i Todorićevim odlaskom iz Agrokora", piše Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisuje kako je Todorić na tom sastanku smatrao da je pogrešna ekonomska politika dovela Agrokor u tešku poziciju te je otvoreno od vlade tražio pomoć jer mu se sve činilo logičnim i prirodnim.

'Ja sam odgovoran, ali vi ćete biti krivi'

Dalić nadalje piše kako je prvi sastanak Ivice Todorića s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem održan 26. veljače 2017. na kojem su još bili Ivan Crnjac, Božo Petrov i ministar Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić je na tom sastanku ponovio kako je problem Agrokora neuspješna ukupna ekonomija, a sva njegova samouvjerena bahatost, kako piše Dalić, sažeta je u političkoj ucjeni "ja sam možda odgovoran, ali vi ćete biti krivi, nikome nećete moći objasniti zbog čega se dogodila ovakva katastrofa".

Svoj posljednji susret s Todorićem koji se odigrao 10. travnja 2017. i kojem je nazočio i Ante Ramljak, Dalić opisuje izrazito dramatičnim. "Napetost se mogla opipati u zraku. U tišini smo sjeli za stol. Krenula sam formalno, opisom situacije. Da su on i članovi Uprave podnijeli zahtjev za primjenu zakona, da je temeljem toga Vlada predložila, a sud imenovao Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika", opisuje Dalić, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo