13 dana od razornog potresa država se konačno organizirala i počela kuhati i dostavljati hranu stradalim ljudima na Baniji. Posao pripreme i dostave hrane počela je preuzimati državna tvrtka Pleter koja inače vodi brigu o restoranima i uslužnim objektima Vlade i raznih ministarstava ali najviše zarađuje na pripremi hrane i uslugama za Ministarstvo obrane. Istodobno, dok ima siguran prihod od države, tvrtka se ujedno natječe i na tržištu, organizira svadbe i druge svečanosti.
Ima oko 1100 zaposlenih a njima zapovijeda bivši zapovjednik Tigrova general Marijan Mareković koji je direktor Pletera. Inače do prije tri godine bez obzira na siguran prihod, država je Pleteru morala plaćati i režije, toliko su uspješni bili. I posao dostave hrane na potresom razorenom području Pleter nije dobio na javnom natječaju nego mu je država izravno dala posao. Naravno prvo pitanje državi i Pleteru bilo je, gdje ste bili do sad.
A uoči emisije od Marina Medaka predsjednika Nacionalne udruge
ugostitelja RTL Direkt je dobio i precizniji izvještaj o tome što
su i koliko na području i za područje Banije napravili hrvatski
ugostitelji. Dakle ukupno je isporučeno i pripremljeno oko
150.000 obroka!
I to dnevno, po lokacijama kako slijedi: u Petrinji svakog dana
6000 obroka, samo prvog dana dok se tlo još treslo pripremljeno
je oko 1150 obroka
U Glini svakog dana 2000 obroka, u Topuskom 1600, Sisku 1000,
Mošćenici 500 a istodobno je i oko 30 restorana u Zagrebu
pripremalo i slalo obroke za Baniju dnevno oko 3500. Dakle u 13
dana ponovimo hrvatski ugostitelji su ondje poslali ili
pripremili oko 150.000 obroka ! Iz izvješća je također razvidno
da su tek 07. siječnja ugostitelji počeli dobivati namirnice
preko Ministarstva gospodarstva i robnih zaliha. Dva dana ranije
Crveni križ im je stavio na raspolaganje svoje skladište u
Zagrebu tako da slobodno možemo reći da su punih 7 dana od
potresa obroci pripremani bez ikakve pomoći i ikakvog troška
države.