IZVANREDNA KONFERENCIJA /

Liječnici Rebra otkrili ima li razloga za zabrinutost i je li riječ o epidemiji legionele

Image
Foto: Screenshot

Legionarska bolest atipična je upala pluća uzrokovana bakterijom, a uzrok je udisanje vodenog aerosola u kojem su se razmnožile legionele, što se najčešće događa u sustavima za zagrijavanje vode

18.6.2024.
16:37
Screenshot
VOYO logo

Troje ljudi umrlo je u Kliničko bolničkom centru Zagreb od zaraze legionelom. Još je nekoliko pacijenata zaraženo. Preminuli pacijenti imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani. Na Rebru provede istragu otkuda je bolest točno krenula, a ona se često proširi iz klima uređaja i vode.

U bolnici je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina. O svemu su obavijestili i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legionarska bolest atipična je upala pluća uzrokovana bakterijom, a uzrok je udisanje vodenog aerosola u kojem su se razmnožile legionele, što se najčešće događa u sustavima za zagrijavanje vode. Epidemiolozi objašnjavaju da nije moguć prijenos s čovjeka na čovjeka.

Image
ZARAZA U BOLNICI /

Šokantni podaci: Prvi slučaj zaraze krajem travnja, a zadnja osoba preminula 31. svibnja

Image
ZARAZA U BOLNICI /

Šokantni podaci: Prvi slučaj zaraze krajem travnja, a zadnja osoba preminula 31. svibnja

Potvrđeno je da je šest osoba zaraženo. Iz bolnice su potvrdili da je prvi slučaj zaraze zabilježen krajem travnja, a posljednja preminula osoba preminula je 31. svibnja. U bolnici su u tijeku sve protuepidemijske mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je najvažnije da se zaustavi širenje zaraze i da se zaraženim pacijentima pruži hitno liječenje jer pacijentima koji su teško bolesni ovo zaista može znatno ugroziti njihovo stanje i život. Moguće je da se radilo o nedostatku ili neadekvatnom održavanju cijevi kako bi se spriječilo stvaranje uvjeta pogodnih legioneli", istaknula je predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti.

"Što se tiče prvog slučaja leionele u našoj bolnici, mi smo reagirali promptno i obavijestili kolege epidemiologe koji su poduzeli aktivne mjere uzorkovanja. Važno je reći da u KBC-u Zagreb imamo brzu i preciznu dijagnostiku. Kad imate dobru i brzu dijagnostiku, možete brzo saznati o čemu je riječ kod pacijenta, ne može ništa proći ispod detektora", istaknula je specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb Zrinka Bošnjak.

Legionela prisutna u svakoj vodi

Bošnjak na pitanja novinara je li riječ o epidemiji kaže da je to teško baš tako oblikovati.

"Rekla bih da nema razloga za zabrinutost. Poduzimamo mjere koje su standardizirane. Radimo po protokolu, pasteriziramo vodu, koristimo antibakterijske filtere. Učinili smo sve što nam je u ovom trenutku dostupno kao mjera prevencije prijenosa legionele", ističe Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred KBC-a, Bošnjak je istaknula da legionela postoji u svakoj vodi.

"Razmišljamo da je moguća infekcija legionelom i aktivno tražimo kod pacijenata koji imaju indikaciju za testiranje. Uvijek je važno da imate dostupnu dijagnostiku, onda i znate o čemu se radi. Želim reći da legionele ima u svakoj vodi, kao i kod kuće. To je vrlo važno naglasiti. U bolničkim sustavima gdje su osjetljiviji pacijenti rade se preventivne mjere ne samo kad je jedan, dva ili više slučaja, nego se redovito provode mjere, što nazivamo antilegionela program", dodaje Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica KBC-a ističe da su preminule osobe bolovale od leukemije, dekompenzirane ciroze jetre i jedna je osoba s transplantiranim organom. Na pitanje novinara bi li se sada usudila popiti čašu vode, odgovara da apsolutno bi i da nema razloga za zabrinutost.

Predstavnice KBC-a posebno napominju da legioneli pogoduju ljetni, topliji mjeseci i da se zaraza tada brže širi zbog čega pasteriziraju sustave svakog tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi detalji o slučajevima zaraze legionelom: 'Jedan nalaz višestruko je premašio dozvoljene koncentracije'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo