IZUZETNO TEŠKE OPTUŽBE IZ LJUBLJANE: /

'Hrvatska ima fašistoljubne, velikohrvatske, kleptokoruptivne komplekse...' Nazire se motiv tih slovenskih kritika

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Neposredan povod takvim komentarima najuglednijih slovenskih dnevnih listova nedavna je izjava nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da je Hrvatska 'uzor mnogim zemljama',

6.8.2019.
23:02
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je naučila da u vrijeme proslave obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" iz Srbije stižu najteže optužbe na račun njezine državne politike i državnog vodstva. Kritike da "ovogodišnja proslava Oluje ide korak dalje prema revizionističkom tumačenju Domovinskog rata" ili da se "u Hrvatskoj događa normalizacija ekstremizma" te da "Hrvatska ima fašistoljubne, velikohrvatske, kleptokoruptivne komplekse" zvuče kao da su adresirane iz Beograda.

No, nije tako. Spomenute kvalifikacije ovih dana mogle su se pročitati u komentarima Dela i Večeri, vodećih dnevnih listova u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLOVENSKI PREMIJER: /

'Hrvatska još daleko od Schengena, ali još smo daleko i od razgovora o slovenskoj blokadi'

Image
SLOVENSKI PREMIJER: /

'Hrvatska još daleko od Schengena, ali još smo daleko i od razgovora o slovenskoj blokadi'

'Slovencima ispala proteza kad su čuli da im je Hrvatska uzor'

"Sadržaj napisanog daleko je od obične kritike, već graniči ili je već prešao liniju ksenofobije i namjerno raspiruje nesnošljivost. Ili je to zapravo neformalni glas ili odjek vladajućih koji službenim izjavama prikazuju Hrvatsku kao nevjerodostojnu, malicioznu državu koja ne poštuje vladavinu prava, koja je na prevarantski način “zauzela” dio Slovenije neprimjenom arbitraže i koja je uspjela pridobiti staru Europsku komisiju na svoju stranu, a sada joj – eto – s novom šeficom Komisije isto polazi za rukom", piše Večernji list u svome osvrtu na ove izuzetno teške kritike adresirane Zagrebu iz Ljubljane.

Povod takvim komentarima nedavna je izjava novoizabrane predsjednice Europske komisijeUrsulu von der Leyen (na slici s premijerom Plenkovićem)u Zagrebu da je Hrvatska "uzor za mnoge druge zemlje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentator ljubljanskog Dela napisao je u svome osvrtu kako je "velikom broju Slovenaca ispala proteza kad su čuli da je nama svima Europljanima Hrvatska uzor".

Slovenija lobira protiv ulaska Hrvatske u Schengen

"Uzor u čemu? U turizmu, ali nikako u svim područjima. Možda u ribarstvu. Ali ne zato što su (i eksplozivom) očistili Jadran, ni zato što policija u trenu opazi slovenskog ribara koji se približio sredini zaljeva, a ne vidi rijeku migranta. Ili u diplomatskom naguravanju ili igri “oduzimanja polja”. Ali da bi nam za uzor bila s ekonomskim, demografskim, kleptokoruptivnim, klerofundamentalističkim, fašistoljubnim, vukovarskosindromskim, velikohrvatskim i drugim kompleksima... Ursuli je politika malo pokvarila dioptriju", piše nadalje Delo dodajući: "Nadamo se da je Hrvatska zaista spremna za Schengen pa od 15. kolovoza više neće biti migranata.”

Večernji list piše, pokušavajući dokučiti motive ovih napada u najuglednijim slovenskim medijima, kako slovenska diplomacija i njen utjecaj u Europskoj komisiji nisu više onoliko veliki kao prije nekoliko godina, ali još uvijek postoje.

"Komisija jest neslužbeno javila Hrvatskoj da je zadovoljila uvjete za Schengen, no ništa nije gotovo: Slovenija itekako lobira da EK ne da službeno zeleno svjetlo u rujnu. No retorika Hrvatske prema Sloveniji, kako politička tako i u mainstream medijima, nikad nije bila na razini vrijeđanja", zaključuje Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo