URSULA VON DER LEYEN STIGLA U HRVATSKU: / 'Ovdje sam među prijateljima. Vaša zemlja je uzor mnogima'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, stigla je u službeni posjet Zagrebu, gdje ju je primio premijer Andrej Plenković

30.7.2019.
13:36
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je stigla u posjet Hrvatskoj. U Zagrebu će s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku u Schengen i Eurozonu, višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama. Hrvatska je tek treća zemlja koju je von der Leyen posjetila.

Image
SASTAT ĆE SE S PLENKOVIĆEM: /

Ursula von der Leyen danas dolazi u Hrvatsku

Image
SASTAT ĆE SE S PLENKOVIĆEM: /

Ursula von der Leyen danas dolazi u Hrvatsku

Mnogo izazova

Iz Banskih dvora ističu kako je njezin dolazak osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020. kad će prvi put predsjedati Vijećem Europske unije, javlja N1. Premijer Plenković primio je Ursulu von der Leyen u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo predsjednici Europske komisije predstavili specifičnosti koje su za Hrvatsku jako važne", kazao je premijer Plenković i dodao: "Novoj predsjednici Europske komisije čestitam još jednom na predstavljanju programa, ambicija za Europu, a što je dobilo većinsku podršku zastupnika u Europskom parlamentu. Pred Europom je jako mnogo izazova. Mi ćemo kao članica koja je najmlađa po stažu u Europskoj uniji, a već nas od 1. svibnja čeka predsjedanje Vijećem EU-a, dati svoj doprinos usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira", rekao je premijer Andrej Plenković i dodao: "Hrvatska lovi korak ne samo sa starim članicama već i novima koje su ušle 2004., 2007. kako bi došla na onu razinu koja je primjerena onima koji su razvijeni u ovoj europskoj obitelji".

Odskačemo od drugih

Ursula von der Leyen pohvalila je Hrvatsku. "Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model za mnoge, mnoge zemlje", rekla je. Izrazila je divljenje hrvatskim postignućima i zahvalila na potpori Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću jer su podržali njezin izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što sam ovdje, ovdje sam među prijateljima", rekla je i dodala: "Hrvatska je jedna od najmlađih članica EU-a, kao što ste rekli, ali u svakom slučaju odskače od drugih. Vaša zemlja je uzor za mnoge druge zemlje. Zahvaljujem na potpori koju ste mi pokazali prilikom izbora na mjesto predsjednice Europske komisije. Velike teme mog mandata su inovacije i digitalizacija, kao i demografija i demografske promjene."

"Mislim da u tome (demografskom) izazovu ima mnogo mogućnosti ako tom pitanju pristupimo na pravi način", rekla je. Tu je nabrojila prije svega potporu za roditelje, subvencije. Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je predvodnica

No Europa je predvodnica, mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi jer "postoje načini da se (izazovi) pretvore u mogućnosti". Ponovila je već istaknute ciljeve svog predsjedanja. "Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, uravnotežiti sjever i jug, uravnotežiti manje i veće članice", rekla je. No u tomu je moguće uspjeti samo kroz jedinstvo, istaknula je Ursula von der Leyen.

"Ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom", možemo uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ranije je na Twitteru napisala da je uzbuđena što će putovati u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo