BUKTI NA BLISKOM ISTOKU /

Izrael napao Iran, gađali ciljeve i u Siriji. SAD: 'Nismo umiješani'. Objavljeno tko zapovijeda udarima

Image
Foto: RTL

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je napade na Iran

26.10.2024.
1:35
RTL
VOYO logo

Nekoliko glasnih eksplozija čulo se u glavnom gradu Irana Teheranu. Izraelske obrambene snage potvrdile su da izvode zračne napade u Iranu. Vojska je u priopćenju rekla da izvodi "precizne udare na vojne ciljeve". SAD je obaviješten o napadima. Na meti je nekoliko vojnih baza oko Teherana. Izraelci gađaju i neke vojne lokacije u središnjim i južnim područjima Sirije.

TIJEK DOGAĐAJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael izveo drugi val napada

03:39 - Izrael izvodi drugi val napada na Iran, prema izvoru upoznatom s izraelskom operacijom, javlja CNN.

Reuters javlja kako su se čule četiri dodatne eksplozije u istočnom Teheranu, prema lokalnim medijmai, dodajući da je "zračna obrana još uvijek aktivna" u glavnom gradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

03:35 - Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim izraelskim kolegom, ministrom obrane Yoavom Gallantom, nakon izraelskih napada na Iran, prema američkom vojnom dužnosniku. Dvojica šefova obrane redovito razgovaraju o razvoju događaja na Bliskom istoku. SAD je rasporedio raketni sustav THAAD u Izrael i trupe za upravljanje njime, koje su sada na svom mjestu u slučaju da Iran uzvrati.

03:29 - Izraelski sigurnosni kabinet jednoglasno je izglasao odobrenje napada u Iranu, rekli su iz ureda premijera za CNN.

Glasovanje je održano tijekom telefonskog poziva nekoliko sati prije napada

Iran zatvorio zračni prostor, Irak obustavio letove

03:22 - Iran je zatvorio svoj zračni prostor, prema službenoj obavijesti koju je izdala njegova uprava za civilno zrakoplovstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračni prostor bit će zatvoren do subote u 9:00 ujutro po lokalnom vremenu.

Irak je pak obustavio letove do daljnjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirene su se oglasile na sjeveru Izraela

03:19 - Sirene upozorenja oglasile su se u Nahariji u sjevernom Izraelu, nedaleko od granice s Libanonom u subotu rano nakon što je Izrael objavio da pokreće zračne napade na vojne ciljeve u Iranu. Iranski saveznik Hezbollah je posljednjih godinu dana ispalio rakete na sjeverni Izrael, tvrdeći da je to potpora Palestincima tijekom tekućih neprijateljstava između izraelske vojske i Hamasa u Gazi, javlja Reuters.

Izraelski dužnosnici donijeli su odluku o napadu na Iran nakon tjedana razmatranja

03:00 - Odluka Izraela da napadne ono što je opisao kao iranske vojne mete došla je nakon tjedana razmatranja unutar sigurnosnog kabineta o prirodi i opsegu takvog napada, rekli su izraelski dužnosnici.

U konačnici, Izrael je odlučio napasti samo vojne ciljeve. Jedan izraelski dužnosnik rekao je da su to bile mete "koje su predstavljale prijetnju ili bi mogle predstavljati prijetnju".

Drugi izraelski dužnosnik opisao je odluku kao rezultat "vrlo marljivog procesa donošenja odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je proces također uključivao više krugova konzultacija s američkim dužnosnicima, uključujući telefonski razgovor između premijera Benjamina Netanyahua i predsjednika Joea Bidena. Izraelski dužnosnici tek trebaju otkriti dodatne pojedinosti o broju i prirodi vojnih ciljeva, ali očekuje se da će izraelska vojska podijeliti dodatne pojedinosti nakon završetka operacije.

02:51 - Sirijske snage protuzračne obrane presrele su projektile koje je Izrael lansirao "iz smjera sirijske Golanske visoravni i libanonskih teritorija koje je okupirao Izrael" i oborile neke od njih, javlja državna novinska agencija SANA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim, povezana s Revolucionarnom gardom zemlje, rekla je da "nikakvi projektili ili napadi nisu pogodili vojne baze garde na zapadu i jugozapadu Teherana". Kaže se da su zvukovi koji su se čuli ranije bili povezani s vojnom "zračnom obranom koja je angažirala izraelske vojne akcije na tri točke oko Teherana".

02:49 - Načelnik Glavnog stožera, poručnik Herzi Halevi, trenutno zapovijeda napadom na Iran iz podzemnog zapovjednog centra izraelskih zračnih snaga u kampu Rabin (The Kirya) sa zapovjednikom izraelskih zračnih snaga, general bojnikom Tomerom Barom, objavio je IDF na X-u.

Biden obaviješten o akciji Izraela

02:38 - Američki predsjednik Joe Biden upoznat je s napadima i pomno prati razvoj, javlja CBS. Bijela kuća je potvrdila da je američka potpredsjednica Kamala Harris obaviještena o vojnoj akciji koja je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:28 - Jedna stanovnica Teherana rekla je za CNN da se probudila nakon što je čula zvuk eksplozija u daljini. Govoreći za CNN anonimno zbog sigurnosnih razloga, rekla je da je gledala kroz prozore svoje kuće kako bi provjerila ima li znakova posljedica eksplozija, ali nije mogla ništa vidjeti.

Također je rekla za CNN da je u petak u gradu bila velika prisutnost Islamske revolucionarne garde "cijeli dan", ali nije mogla dati više detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:19 - Prema poluslužbenoj iranskoj novinskoj agenciji Fars, nekoliko vojnih baza na zapadu i jugozapadu Teherana je meta napada.

Benjamin Netanyahu s generalima u bunkeru

02:11 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio je u bunkeru u vojnoj bazi Kirya u Tel Avivu tijekom napada u Iranu, prema Uredu premijera.

Slika koju je podijelio Netanyahuov ured prikazuje ga kako sjedi pored izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta i drugih vojnih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael: Ne napadamo iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja

02:09 - Izraelski dužnosnik rekao je za NBC News da Izrael ne napada iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja i da se usredotočuje na vojne ciljeve.

"Ciljamo na stvari koje su nam mogle prijetiti u prošlosti ili bi mogle biti u budućnosti", rekao je dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

02:07 - Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari  potvrdio je napade na Iran.

SAD: Mi ne sudjelujemo u operacijama

02:00 - Sjedinjene Države ne sudjeluju u operacijama izraelske vojske protiv Irana, rekao je visoki dužnosnik administracije.

“Razumijemo da Izrael izvodi ciljane napade na vojne ciljeve u Iranu kao vježbu samoobrane i kao odgovor na iranski napad balističkim projektilima na Izrael 1. listopada. Uputili bismo vas na izraelsku vladu za više informacija o njihovoj operaciji”, rekao je Sean Savett, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, u izjavi, javja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

01:53 - Sky News dobio je izvješće iz Sirije gdje su se čule glasne eksplozije u Damasku. Prema državnim medijima, sirijska protuzračna obrana suočava se s "neprijateljskim ciljevima".

Bijela kuća obaviještena o napadu

01:50 - Izvješća u SAD-u kažu da je Bijela kuća upozorena malo prije početka napada. Iranski obavještajni dužnosnici rekli su državnoj TV da bi zvuk glasnih eksplozija "mogao biti od aktiviranja iranskog sustava protuzračne obrane", prema novinskoj agenciji Reuters koja se poziva na na državnu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael: Izvodimo precizne udare na vojne ciljeve

01:42 - Izraelska vojska kaže da izvodi "precizne udare na vojne ciljeve u Iranu".

Izraelska vojska kaže da, "kao i svaka druga suverena država u svijetu, ima pravo i dužnost odgovoriti", zbog "režima u Iranu i njegovih opunomoćenika u regiji... koji nemilosrdno napadaju Izrael" od 7. listopada 2023.

"Naše obrambene i ofenzivne sposobnosti u potpunosti su mobilizirane", kaže vojska. "Učinit ćemo sve što je potrebno da obranimo državu Izrael i narod Izraela", dodaje se.

01:38 - Izrael je planirao odgovor na balističke projektile koji je Iran poslao 1. listopada, drugi izravni napad Teherana na Izrael u šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranske vlasti upozorile su Izrael na pokretanje napada, rekavši da će svaki napad na Iran biti dočekan jačom odmazdom.

POGLEDAJTE VIDEO: Snimka koju morate pogledati! Ovako je izgledao zračni prostor u trenutku kada je Iran napao Izrael

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo