IMAMO BROJKE I RAČUNICU / Znamo koliko će tisuća kuna Grad Zagreb uštedjeti na gorivu zbog hibridnih i električnih automobila

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pet novih vozila koja se nabavljaju bit će električni, dok će 15 njih biti plug-in hibridi. Odluka je to, pojašnjavaju nam nakon našeg upita, koja predstavlja početak sveobuhvatne promjene pristupa vezano uz nabavu vozila koje koristi Grad, a kojom žele poticati zelenije oblike cestovnog prometa

30.9.2021.
7:06
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Grad Zagreb nedavno je najavio da obnavlja vozni park. Tomislav Tomašević i njegova administracija za potrebe Grada i gradskih tvrtki nabavljaju 50-ak novih automobila, od kojih će dvadeset automobila biti takozvani "zeleni automobili", odnosno hibridi i električni automobili.

Pet novih vozila koja se nabavljaju bit će električni, dok će 15 njih biti plug-in hibridi. Odluka je to, pojašnjavaju nam nakon našeg upita, koja predstavlja početak sveobuhvatne promjene pristupa vezano uz nabavu vozila koje koristi Grad, a kojom žele poticati zelenije oblike cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog natječaja za javnu nabavu automobila, iz Grada kažu da kao i u prijašnjim natječajima, u cijenu dnevnog najma uključeni su redovni servisi, sezonske zamjena pneumatika, osnovno osiguranje, kasko osiguranje te zamjensko vozilo iste ili više klase, dok troškove goriva snosi naručitelj.

Image
DETALJI NOVIH ZG AUTA /

Tomašević krenuo u akciju, nabavlja se 'zeleni vozni park', zna se i kolika će biti ušteda u gorivu

Image
DETALJI NOVIH ZG AUTA /

Tomašević krenuo u akciju, nabavlja se 'zeleni vozni park', zna se i kolika će biti ušteda u gorivu

Mjesečni troškovi manji za 15 tisuća kuna

"Zeleni automobili" znače i određenu uštedu za gradski budžet. Postojeći vozni park Grada Zagreba, gledano u razdoblju od prethodna tri mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz), u prosjeku je na gorivo trošio oko 49.567 kuna mjesečno, odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta bi svota sada trebala biti manja.

"Novom nabavom, tj. povećanjem udjela čistih vozila voznog parka Grada Zagreba na 40 posto očekujemo da će se troškovi goriva smanjiti za 28,4 posto, tj. očekujemo da će se na gorivo trošiti cca 35.490 kn/mjesečno", pojašnjavaju nam nadalje iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da povećanje udjela čistih vozila u odnosu na ukupni vozni park (40 posto), "jasno pokazuje u kojem smjeru planira razvijati i poticati korištenje osobnih vozila, a to je značajno smanjenje emisije CO2".

U tri godine - 750 tisuća kuna manje

Gradska administracija trenutno koristi 44 automobila, što prema podacima koje su nam dostavili iz grada znači da jedan automobil mjesečno potroši goriva u iznosu od oko 1126,50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedeset automobila, koliko ih grad planira nabaviti, mjesečno bi trošilo 56.325 kuna goriva. Za vremenski period od tri godine (na koliko se nabavljaju novi automobili), iznos za potrošeno gorivo bio bi 2.027.700 kuna.

No, brojke će ipak biti malo drugačije, a zbog hibrida i električnih vozila u floti, mjesečno će se za gorivo potrošiti oko 35.490 kuna. Odnosno, u tri godine, Grad Zagreb će na gorivo potrošiti oko 1.277.640 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se podvuče crta, zbog "zelenih automobila" u voznom parku Grad Zagreb mogao bi uštedjeti oko 750.060 kuna u periodu od tri godine.

Inače, kada je preuzeo funkciju gradonačelnika Zagreba, u voznom parku je bilo 146 automobila, a nakon drastičnog reza, otpala su 102 vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na prosječnu potrošnju, odnosno uzevši u obzir da je jedan automobil trošio otprilike 1126,50 kuna goriva mjesečno, ispada da je u administraciji pokojnog gradonačelnika Milana Bandića na mjesečnoj razini za gorivo izdvajano oko 164.469,00 kuna, a to bi značilo da su trogodišnja davanja za gorivo bivše gradske vlasti bile oko 5.920.884 kune.

Jasno, ovo nisu točni izračuni jer i same cijene goriva variraju od mjeseca do mjeseca, no može se uzeti kao neki okvirni izračun za zadnjih nekoliko godina bivše gradske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena vozila skočila na globalnom nivou

Iz Ureda gradonačelnika komentirali su nam i medijske napise da nabavljaju "skuplje automobile nego što su bili Bandićevi".

"S obzirom na to da u upitu navodite da su se u medijskom prostoru pojavile teze da je postojeći postupak javne nabave skuplji od prijašnjih, potrebno je istaknuti da su na globalnom nivou vozila pokupjela, da su usluge općenito pokupjele kao što je slučaj i za većinu roba. U skladu s tim trendom rađena je i projekcija cijena, tj. nabave vozila", pojašnjavaju nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da u kalkulaciju cijena nisu uračunati poticaji Republike Hrvatske za nabavu čistih vozila, a čijim dobivanjem se cijena nabave u konačnici značajno smanjuje.

"Uzevši sve gore navedeno u obzir procijenjena vrijednost nabave 50 vozila/1 godinu od 1.800.000 kuna (5.400.000 kn/tri godine) je procijenjena maksimalna cijena", zaključuju iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo