vladin prijedlog / Izlaz iz dužničkog ropstva: kome će koristiti Zakon o stečaju potrošača?

Raste broj prezaduženih građana i trenutačno ih je oko 320 tisuća. Zajedno duguju 32 milijarde kuna od čega najviše prema bankama - preko 17 milijardi. Kao izlaz iz dužničkog ropstva Vlada nudi Zakon o stečaju potrošača odnosno osobnom bankrotu

9.6.2015.
19:02
VOYO logo

Trećinu mirovine Sonja daje banci. za život joj kažu ostanu mrvice. Dug od 60 tisuća kuna vraća kaže već 11 godina i još uvijek je na istom.

"Znači 11 godina nije se maklo jednu kunu a kamata je već 300 tisuća kuna tak da ja uopće ne mislim da ću ja iz toga izaći normalno", poručila je Sanja Ognjačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sonja je jedna od 320 tisuća blokiranih koji zajedno duguju 32 milijarde kuna, od čega najviše duguju bankama - čak 17,2 milijardi. na drugom mjestu je dug prema državi - oko 3,4 milijarde, a na trećem prema teleoperaterima 853 milijuna kuna.

U razmaku od 9 mjeseci dug prema bankama povećao se za 2 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge banaka pak poručuju interes za kreditima pada: u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, ukupni krediti niži su za 3,1 milijardu kuna ili za 1,1%.

Gotovo polovica blokiranih, njih 137 tisuća ima dug manji od 10 tisuća kuna, a izlaz iz dužničke krize nudi Zakon o stečaju potrošača koji bi uskoro trebao na drugo čitanje, s manjim dopunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

(Foto: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL)

"Nitko nad vama ili nada mnom kao građaninom ne može otvoriti stečaj. Dakle to možemo samo mi sami tražiti, inicirati", kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu pravosuđa predviđaju da će tu mogućnost iskoristiti od 10 do 20 tisuća ljudi. Sudski povjerenik preuzima upravljanje svom imovinom dužnika na 1 do pet godina. 

"Imamo vjerovnike s druge strane koji su ostali bez ičeg normalno da će njima biti u interesu nadzirati da li smo prikrili imovinu da li smo napravili neku zlouporabu. Nekom tko nema ničeg otpisat stotinu milijuna kuna to je moguće, ali zato ta osoba će se nadzirati da zbilja ne bi bila neka zlouporaba", dodaje Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužniku ostaje samo jedina nekretnina u kojoj živi, ali i bez nje će na kraju ostati, ako ne vrate dug na drugi način. 800 kuna je donji prag novca koji će mu ostati za životne troškove.

Postavlja se pitanje koliko zapravo će kandidata biti zainteresirani za takvu opciju da ostanu mjesečno živjet s 800 kuna, mi zagovaramo da taj prag bude svakako veći, odnosno 1910 i da im se uvećava ovisno o broju članova obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerovnicima povećanje naplate, a prezaduženima izlaz. Zakon će u primjenu tek krajem godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo