Izborne gubitnike snašle nove velike nevolje

Imali su velika očekivanja i nimalo zanemarive troškove predizborne kampanje, ali su na izborima doživjeli debakl.

13.12.2011.
14:48
VOYO logo

Naime, neke stranke koje su dugi niz godina bile parlamentarne ovog se puta neće okoristiti sredstvima iz državnog proračuna za pokrivanje troškova kampanje. U prvom redu to su HSLS i HSP, koji sljedeće četiri godine u parlamentu neće imati svog predstavnika, a puno bolje nije prošao ni HSS, koji je dobio tek jedan mandat – za što će im se 'vratiti' tek 180.000 kuna.

Zbog debakla ponudio mandat i podijelio sedam otkaza

Što se HSP-a tiče, koji je na ovim izborima ostvario najlošije rezultate u svojoj povijesti, u kampanju su utrošili 870.000 kuna. Da su osvojili šest saborskih mandata, čemu su se nadali, ostvarili bi uplatu od čak 1,08 milijuna kuna! Na sreću predsjednika stranke Daniela Srba, donacije su pokrile dobar dio troškova kampanje – čak 754.000 kuna, što će im olakšati financijsku konstrukciju i funkcioniranje do lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HSLS-u su u mjesec dana pretkampanje i samo na oglašavanje potrošili 339.000 kuna, a do 24. studenoga u izbornu promidžbu 'utuklo' se otprilike 1,8 milijuna kuna, piše Vjesnik. Od donacija su liberali od pravnih donatora primili 1,06 milijuna kuna, a fizičke osobe dale su im još 268.000 kuna. No, taj iznos ne pokriva troškove kampanje, a Darinko Kosorzbog teške financijske situacije je sam , dok će svih sedam zaposlenika HSLS-a morati pronaći neki drugi posao, jer u blagajni nema novca za njihove plaće.

HSS tek treba objaviti financijsko izvješće

HSS, koji je također očekivao barem šest mandata, koliko ih je imao u prethodnom saborskom sazivu, u kampanji je potrošio čak 4,58 milijuna kuna, možda i više. Donacijama su pak do 25. studenoga dobili 'samo' 1,72 milijuna kuna. Tek kada iz HSS-a predaju konačno financijsko izvješće za kampanju, bit će poznato koliko su im ovi izbori financijski naškodili, iako i grubi pogled na brojke jasno ukazuje na to da je izborni debakl i te kako utjecao na financijsku konstrukciju stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se HDZ-a tiče, koji sad prelazi u oporbu, on će za osvojenih 47 mandata iz proračuna dobiti 8,46 milijuna kuna, što će pokriti iznos kredita koji su podigli u Zagrebačkoj banci za financiranje kampanje.

Najviše će 'povrata' iz državnog proračuna dobiti Kukuriku koalicija, kojoj će biti uplaćeno 14,4 milijuna kuna. Od toga SDP-u pripada 10,98, a HNS-u 2,5 milijuna kuna, te IDS-u i HSU po 540.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo