Izbori nisu tragedija, osim za premijerku

19.10.2010.
14:30
VOYO logo

Nekoliko je mogućih razloga zbog kojih premijerka i, što je u ovom slučaju daleko važnije, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor već danima pokušava sve oko sebe uvjeriti da je Ivo Sanader u komplotu sa Zoranom Milanovićem s ciljem njena rušenja. Bilo da je riječ o panici zbog mogućnosti gubitka vlasti, jačanju položaja unutar stranke ili želji za diskreditacijom političkog suparnika po svaku cijenu, svi oni međusobno su povezani i beskrajno loši za nju, ali i za budućnost ove države i političke (ne)kulture u njoj.

Prije svega riječ je o grčevitoj borbi za ostanak na vlasti u ovoj depresivnoj i napaćenoj državi. Radi tog 'svetog' cilja sve je valjda dopušteno. Pa i pokušati uvjeriti naciju kako je oporba, koja prema svim istraživanjima ima uvjerljivu prednost, potpuno poludjela i odlučila ući u savez s daleko najomraženijom osobom na javnoj sceni – Ivom Sanaderom. Predsjedništvu HDZ-a ta se paranoična prispodoba sigurno ne čini tako nemogućom kad su i sami godinama bili zaljubljeni u lik i djelo svog voljenog vođe. Iako se dojučerašnji poltroni i poltrončići natječu tko će se žešće na njega nabaciti blatom, nije naodmet pomisliti da nisu samo oni bili 'zavedeni', nego da je Sanader sada svoje čari uspio baciti i na nekad mu suprotstavljeni tabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nabacivanje Sanadera mrskom neprijatelju samo je dio šire strategije što duljeg ostanka na vlasti u kojoj je cilj uvjeriti birače, koji su ionako vrlo skloni toj tezi, da se svi u politici valjaju u istom blatu.

Krenulo je s uvjeravanjem nacije kako bi prijevremeni izbori bili ravni elementarnoj nepogodi ili barem izvanrednom stanju. Klasičnom metodom izvrtanja teza predstavnici vlasti na čelu s premijerkom kao navijeni ponavljaju kako bi održavanje izbora zaustavilo reforme i usporilo ulazak u članstvo u EU. U to je u posljednjoj fazi uključena i, s Vladom interesno premrežena, Udruga poslodavaca, čiji čelnici također nastupaju s istom tezom. Realna situacija potpuno je suprotna. Zbog krhkih odnosa moći unutar vladajućeg HDZ-a i koalicije na vlasti, ništa ključno nije se pomaknulo s mrtve točke kada su strukturne reforme u pitanju još puno prije Sanaderove abdikacije. Veliki zaokret neće se sigurno dogoditi niti sada jer je Vlada ušla je u predizbornu godinu u kojoj nitko razuman ne bi rezao javni sektor (plaće i davanja vojsci birača) niti vukao bilo kakve nepopularne poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako je razoružana i oporba. Ni njima na kraj pameti nije da osiromašenim sugrađanima poruče da će im, prije nego što im bude bolje, nužno morati biti još lošije. U niskom startu prije formalnog započinjanja borbe predizbornim obećanjima, njihove aktivnosti svele su se isključivo na reakcije prema potezima stranaka na vlasti.

I tako tapkamo u mjestu, a sve u tobožnjoj želji da se ne zaustave nepostojeće reforme. Kako nam tapkanje u mjestu ne bi dosadilo i da se slučajno ne dogodi da se javnost nema čime zabaviti na dnevnoj razini, štancaju se nove teorije i afere.

Najnovija teza iz kuhinje HDZ-a je da se oporba osim Vlade želi riješiti i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te tako zaustaviti borbu protiv korupcije. Ispada kao da se Remetinec, umjesto bivšim HDZ-ovcima, posljednjih mjeseci puni isključivo političarima i šefovima državnih tvrtki iz SDP-ovih redova, pa oporba to želi po svaku cijenu zaustaviti. Izlišno je ulaziti u psihološku analizu činjenice da su puna usta antikorupcijske borbe onima koji su bezočne krađe godinama mirno promatrali, a prijave spremali po ladicama.

Nakon općih optužbi da svi koji žele izbore, zapravo, ne žele promjenu stranke na vlasti jer je smatraju nesposobnom i štetnom, nego žele neuspjeh državi, zgodno je plasirati i koju konkretnu afericu. Nakon što se mjesecima insinuira o upletenosti SDP-a u aferu Daimler, vrijeme je bilo za jednu novu novcatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerka je odabrala o njoj progovoriti nakon Predsjedništva HDZ-a. Baš to je, smatra, bio prikladan trenutak da javnost upozna s podatkom da ju je šef HEP-ove uprave upozorio na navodne muljaže sa stanovima iz razdoblja Račanove vlasti.

Sad ćemo vjerojatno opet mjesecima slušati nabacivanje uvredama bez konkretnih podataka je li bilo kriminala, kolika je šteta i tko će za nju odgovarati. Ukazuje na to činjenica da afera nije u javnost otišla s konkretnom optužnicom nadležne institucije, nego na konferenciji za novinare, ali i prva reakcija iz SDP-a u kojoj se sve jednako paušalno odbacuje kao čista laž te poručuje kako je Kosor posljednja koja bi trebala otvarati raspravu o stanovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realno je za očekivati da će u takvoj atmosferi međusobnog šamaranja aferama oporbe i vladajućih proći još jedna godina. Sva prebrojavanja ruku u Saboru govore, naime, u prilog tome da HDZ-ova većina za sada nije pod znakom pitanja.

Kada se to zna, logično je zapitati se zašto nas onda većina članova aktualne Vlade bombardira izjavama o 'strašnim' prijetnjama za budućnost zemlje u slučaju prijevremenih izbora? Najvjerojatnije samo zato što toliko strepe da će ih idući izbori pomesti s javne scene, da nikako ne mogu vjerovati da se ta osobna trauma tiče malo koga drugog osim njih samih, a najmanje velike većine građana kojima su načinom vladanja od svakodnevnog života napravili tešku traumu.

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču