IZBORI KUCAJU NA VRATA: /

Kako se manipulira glasovima i kako je Hrvatska postala zemlja s više birača nego stanovnika?

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Slavko Midzor

Brojni su načini manipulacije pri izborima na Balkanu, a među najpoznatijima su oni s mrtvim biračima, lažnim prebivalištima, ali i uništavanjem glasačkih listića protivnika prije brojenja.

9.8.2016.
7:00
PIXSELL/Ilustracija, Slavko Midzor
VOYO logo

Izborne manipulacije i lažiranje parlamentarnih izbora su uobičajena pojava na Balkanu piše Deutsche welle navodeći trikove koji se često koriste kako bi broj zaokruženih glasova na listićima za pojedinu političku opciju bio baš onaj koji bi "trebao biti".

Manipulacija se najčešće odvija s brojem birača jer teško je povjerovati da balkanske zemlje imaju baš toliko mali broj građana koji nisu birači. Tako je, primjerice, u Srbiji na posljednjim izborima bilo 7,1 milijuna građana, a čak 6,6 milijuna birača. U Makedoniji pred kojom su izbori zabilježeno je 2,1 milijun stanovnika dok je birača 1,8 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj nerijetko ima više birača nego grđana, ali taj se podatak pravda time da o državnom uređenju Lijepe naše, odnosno pobjednicima izbora odlučuju birači iz susjedne Bosne i Hercegovine gdje nema nikakve kontrole glasovanja. Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić nedavno se uhvatio u koštac s lažnim prebvalištima birača pitanje kojih proteklih godina nisu htjeli riješiti ni HDZ-ovci ni SDP-ovci, jer kako je rekao Orepić i jednima i drugima su išli na ruku. Iako je zasad evidentirano 11 tisuća lažnih birača, ministar unutarnjih poslova smatra kako ih ima oko 50 tisuća.

Fotografiranje, glasovanje mrtvih i 'bugarski vlak'

Deutsche welle navodi i neke druge trikove koje političke opcije balkanskih zemalja koriste kako bi došle do željenog rezultata. Tako birači svoje osobne iskaznice prepuštaju stranačkim dužnosnicima, koji onda glasuju umjesto njih. Uobičajena je i praksa da zaposlenici u prenapuhanom državnom sektoru fotografijom iz biračke kabine moraju dokazati da su vladi podarili još pokoji glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovi se, svjedoci smo proteklih godina, dobivaju i zahvaljujući tome što glasuju mrtvi, a manipulacija ima i kad je riječ o starijim osobama te uništavanju glasačkih listića političkih protivnika prije nego što ih se izbroji. Ili se jednostavno jedan "nepodobni" glasački listić zamijeni bijelim, odnosno nevažećim listićem.

Poznat je i trik koji se iz još uvijek nepoznatih razloga zove "bugarski vlak". Funkcionira tako što jedan birač (nakon što dobije novac za takvo ponašanje) s glasačkog mjesta uzme svoj neispunjeni glasački listić. Nakon toga se zaokruži "prave" kandidate i novi birač koji dođe na glasačko mjesto manipulirani listić ubacuje u kutiju s glasovima, a sa sobom iznese svoj neispunjeni listić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo