planirao napad /

Izbjegnuta tragedija: upao u školu sa zračnom puškom i razrjeđivačem - što se krije iza drame u školi u Topolovcu?

Vijest o napadu na školu puškom i razrjeđivačima ne stiže tisućama kilometra iz udaljene Amerike, već iz malog mjesta Topolovca nedaleko od Siska

19.9.2017.
18:30
VOYO logo

16-godišnjak, navodno po uzoru na masakr u Columbineu, krenuo je u pohod na svoju bivšu školu. U pola sata - drama je bila na sreću okončana - bez žrtava. Za RTL sve detalje otkriva ravnateljica škole. 

U školu je stigao sa stravičnom namjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ušao je odmah lijevo pokraj vrata u jednu prostoriju gdje se djeca izuvaju, uzeo je jednu jaknicu, zapalio je i popeo se stepenicama gore na kat prema razredima, prema učionicama", ispričala je Mirela Maričević, ravnateljica OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće.

Dok se dim širio školskim hodnikom, 16-godišnji mladić naoružan zračnom puškom i s dvije boce razrjeđivača stajao je u hodniku i čekao završetak sata. Učiteljici koja ga je prva ugledala rekao je da mu je dosta svega, nakon čega je ona u pomoć pozvala druge učitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je sa sobom zračnu pušku, kolega je njemu to odmah uzeo, nije bilo nikakvog natezanja, navlačenja,ničega, kolegica je sišla dolje s djecom, on je njih sve propustio, djecu i ostale, ostao je gore sam, on ja zapravo bio strašno nesretan u cijeloj toj situaciji i priči", ističe Maričević.

 Do dolaska policije i vatrogasaca svi učenici evakuirani su na školsko igralište. Krizna situacija riješena je u manje od pola sata, ali svi u Topolovcu ostali su u šoku. Mladić je prethodno pokušao zapaliti i vlastitu kuću.  

"Takva nam je omladina valjda. Izvinite, vi ste mladi, ali kad pogledate to je sve tako. K vragu to vodi!", kazao je Ivan iz Topolovca.

"Djeca malena već od pet godina se igraju s nekim tenkovima i puškama, to je za njih obična igra. Ali u današnje vrijeme nije lijepo da djeca od malena imaju odnos sa oružjem", priča Ljubica iz Topolovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16-godišnjak, koji ima i psihičkih problema na pohod na bivšu školu navodno je krenuo po uzoru na masakr u srednjoj školi u američkom Columbineu 1999. Maloljetni počinitelji tada su ubili 12-ero učenika i jednog nastavnika. A baš nadimak i prezime jednog od ubojica - dječak iz Topolovca koristio je na svom Facebook profilu. U školi s njim nikad nije bilo problema.

"Njegova razrednica i svi kažu da nisu to od njega očekivali. Dakle, svi koji su bili u kontaktu s njim dok je on bio naš učenik imaju samo najljepše riječi o njemu i zaista nismo mogli to uopće pretpostaviti da se događa", kazala je ravnateljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavama na Fejsbuku nije skrivao ni impresioniranost filmom "Rođeni ubojice" u kojem mladić i djevojka s traumama iz djetinjstva postaju serijski ubojice i kreću u smrtonosni pohod SAD-om.

16-godišnjak je predan pritvorskom nadzornik PU sisačko-moslavačke, a protiv njega će biti podnesena i kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom.

Zbog koje nekoliko učenika nije moglo spavati, a pružena im je i pomoć pedagoga. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo