RECENZIJA: DAVID GILMOUR / Iz sjene bivšeg benda nije ni pokušao pobjeći (a nema ni zašto)

Gitarist i pjevač Pink Floyda u subotu je održao spektakularan koncert u pulskoj Areni. Donosimo vam recenziju albuma koji je tamo promovirao.

14.9.2015.
20:55
VOYO logo

David Gilmour: Rattle That Lock (Sony/Menart)

U razmaku od samo nekoliko tjedana imali smo prilike prisjetiti se dvadesetak godina starog albuma Rogera Watersa "Amused To Death" i poslušati novi uradak starog mu kompanjona iz Floyda Davea Gilmoura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba materijala jasno su pokazala kako su njihove samostalne karijere i popratni im autorski rukopis trajno i neizlječivo inficirani radovima slavnog im bivšeg benda, što u slučaju "Rattle That Lock" predstavlja prilično dobru vijest.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari postaju kristalno jasne već prilikom uvodnog instrumentala "5 am“ s pomalo meditativnom međuigrom električne i akustične gitare u čijem su zaleđu akordi na  
klavijaturama kakvim ga je godinama pratio Richard Wright.

Naslovna stvar, ujedno i prvi singl albuma, novi je naklon nasljeđu Floyda i fini midtempo na tragu "Learning To Fly", nakon čega u laganijim temama poput "Faces Of Stone", "In Any Tongue" i "Boats Of Waiting" odlazimo još i dalje, sve do kraja sedamdesetih i ploča "Animals" ili "The Wall".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja nas kakvo-takvo iznenađenje Čeka tek u zanimljivoj jazz baladi "The Girl In The Yellow Dress“, no i njena je instant prepoznatljivost zagarantirana čim začujete prve tonove klasične Gilmourovske solaže.

Ukratko, "Rattle That Lock" nije album koji donosi bilo što novo ili drugačije, ali je dovoljno dobar da nas podsjeti na svu genijalnost Pink Floyda i njegovih najvažnijih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena: 8/10

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo