Neobičan test / Iz Sabora oštre kritike na vjeroučiteljičin listić: 'Ako se malo prisjetimo, sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Glasa su u petak priopćili da se tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči na nastavi građanskog odgoja, a ne na vjeronauku Katoličke crkve.

5.3.2021.
15:21
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Anketni listić koji je vjeroučiteljica osnovne škole u Kastvu podijelila djeci, u kojem trebaju odgovoriti žele li ili ne u vlaku sjediti pored homoseksualca, Srbina, redovnika, prostitutke ili drugih u Saboru je naišao na osude i najavu ponovne rasprave o reviziji Vatikanskih ugovora.

Društvenim mrežama proširio se anketni listić vjeroučiteljice u osnovnoj školi u Kastvu djeci od kojih traže da se izjasne žele li u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne, prostitutke iz Berlina, afričke žene koja prodaje proizvode od kože, Roma koji je tek izašao iz zatvora, Indijke s jednogodišnjim djetetom, hrvatskog tajkuna, liječnika specijalista za pobačaje, kompjutorskog hakera, Jehovinog svjedoka, u Hollywoodu vrlo uspješne turske glumice, engleskog nogometaša, repera koji živi alternativnim načinom života ili mladog umjetnika koji boluje od AIDS-a. Zadatak učenika bio je izabrati s popisa tri osobe s kojima bi i tri s kojima ne bi željeli putovati u istom kupeu te pojasniti svoje razloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za N1 televiziju ravnateljica Osnovne škole Milan Brozović Kastav Sandra Krpan potvrdila je autentičnost anketnog listića i istaknula da takav pristup nikako ne podržavaju.

"Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje, a u razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja, jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima", izjavila je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao škola apsolutno se zalažemo za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti te upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike. Neizmjerno nam je žao ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima", poručila je Krpan, najavivši da će o svemu obavijestiti Ministarstvo obrazovanja, Riječku nadbiskupiju i zatražiti stručno-pedagoški nadzor.

Image
škola kod rijeke /

Neobičan test vjeroučiteljice: Pitala djecu bi li radije sjedila kraj srpskog vojnika, prostitutke, gay osobe ili svećenika

Image
škola kod rijeke /

Neobičan test vjeroučiteljice: Pitala djecu bi li radije sjedila kraj srpskog vojnika, prostitutke, gay osobe ili svećenika

Glas: Tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči se na građanskom odgoju

Komentirajući slučaj, iz Glasa su u petak priopćili da se tolerancija o pobačaju i homoseksualcima uči na nastavi građanskog odgoja, a ne na vjeronauku Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadaća iz vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi ne može biti poticaj za raspravu o toleranciji u kontekstu nastave iz vjeronauka. Ako ništa drugo, dobro su nam poznati stavovi hrvatske Katoličke crkve o homoseksualcima i pobačaju, i teško da možemo povjerovati da su se u zadaći vjeroučiteljice koju zapošljava ta ista crkva oni našli s namjerom da se učenike potiče na otvoren i tolerantan stav", ističe se u priopćenju.

"Mjesto za ovakve zadaće postoji i zove se nastava građanskog odgoja. I to prema kurikulumu koji propisuje hrvatska država, a ne Katolička crkva, i sa stručnim obrazovnim kadrovima koje je za to zaposlila. Podsjećamo da se Glas od osnivanja zalaže za izbacivanje vjeronauka i uvođenje građanskog odgoja u škole te da je prva i jedina stranka koja je 2018. godine u Saboru predložila reviziju ugovora sa Svetom stolicom. Reviziju tih ugovora će uskoro u Saboru ponovno predložiti zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš", najavili su iz te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić: Neprimjereno i zabrinjavajuće

Za Radu Borić iz Možemo to je posve neprimjereno i zabrinjavajuće. "S druge strane, to nije pojedinačan slučaj jer ako se malo prisjetimo, sličnih slučajeva bilo je i u drugim školama gdje su vjeroučitelji izašli iz okvira koje bismo od njih očekivali i kao od vjeroučitelja, ali i kao učitelja. Imali smo vjeroučitelje koje su zagovarali reviziju povijesti, a ima i pritužbi da u takvim anketnim listićima djeca moraju ocjenjivati svoje roditelje koji će, ako nisu vjernici, završiti u paklu", napomenula je.

Traži se očitovanje i od Ministarstva obrazovanja i od Riječke nadbiskupije, i sporno je što u obrazovanju odlučuje, ne jedna institucija koja bi trebala, nego se čini da bi institucija, znamo da je to ona koja plaća vjeroučitelje, trebala svojim radom odgovarati Ministarstvu obrazovanja i znanosti, poručila je Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Arsen Bauk kratko je poručio da su "sve to Božja bića i tko plati kartu i sjedne u vlak, željeznička tvrtka dužna mu je tu uslugu pružiti".

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da ne zna okolnosti slučaja, ali, dodaje "to mi zvuči dosta bizarno i u najmanju ruku vrlo je čudno takva pitanja postavljati osnovnoškolcima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo