Podvodna arheologija /

Iz mora u Brsečinama izvađeni topovi iz 16. stoljeća, pogledajte kako se odvijala akcija

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Ekipa podmorskih arheologa Hrvatskog restauratorskog zavoda predvođena Igorom Miholjekom izvadila je danas iz podmorja Brsečina ostatke dva brončana topa s broda koji je potonuo 100 metara dalje od obale početkom 17. stoljeća.

19.10.2016.
11:12
Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Prema riječima Miholjeka, ostaci broda dužine oko 40 metara nalaze se na dubini od oko 34 do 40 metara, a otkrili su ga 2002. godine pripadnici Specijalne policije MUP RH koji su na tom području provodili trenažna ronjenja. Bio je ovo zapravo nastavak akcije iz 2003. kada je izvađen jedan top, koji je  restauriran i nalazi se u Pomorskom muzeju u Dubrovniku.

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

(foto: Dubrovački dnevnik)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatralo se da brodolom predstavlja ostatke broda koji je u periodu napoleonskih ratova prevozio dijelove brončanih topova kao sirovinu za pretapanje, a da su topovi radi lakše manipulacije namjerno izlomljeni na dijelove. Danas se zna da topovi nisu lomljeni za pretapanje, jer na ostacima topova nisu vidljivi pravilni tragovi koji bi upućivali na namjeran lom, stoga je nova pretpostavka da su topovi pod utjecajem visoke temperature slučajno uništeni eksplozijom spremnika za barut.

Tada je izvađena većina tada vidljivih dijelova brončanih topova, odnosno tri tipa pedrijera - top 1,3 i 5, jedan falkon - top 6, kao i jedan cijeli top savinute cijevi tipa sakro - top 2. Nakon toga je 2005. g. izvađen još jedan brončani top, odnosno veći dio cijevi topa tipa sakro - top 4. Svi brončani topovi restaurirani su u Preparatorskoj radionici za metal Dubrovačkih muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više saznajte na portalu Dubrovački dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo