Poruke iz HUBOL-A / Ivana Šmit za RTL: 'Crni scenariji nije daleko. U Sisku smo pri kraju s kapacitetima, a tako je svugdje'

Premijer je jučer nakon sastanka sa Znanstvenim savjetom poručio da zasad nema strožih mjera, a HUBOL ih je, uz ostale udruge iz struke javno zatražio

7.11.2020.
18:57
VOYO logo

Na prvoj liniji obrane od koronavirusa su, uz epidemiologe, prije svega bolnički liječnici. Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit javila se iz Petrinje za RTL Danas.

Dubrava je cijela postala Covid bolnica, bilo je i u struci onih koji su se tome protivili, a Šmit je kazala da su iz HUBOL-a na kraju zadovoljni reorganizacijom zdravstvenih ustanova u Zagrebu u borbi protiv pandemije.

"Čini se da se u ovom trenutku, osam mjeseci nakon početka pandemije uspjelo organizirati bolnice u Zagrebu, što se tiče Covid bolnice i ostalih pomoćnih centara. Ostaje otvoreno pitanje ostalih bolnica i tri velika grada Rijeke, Splita i Osijeka, kako će oni zbrinjavati Covid pacijente. Zagreb se uspio napokon organizirati", kazala je Šmit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Čakovcu se dogodila situacija da su imali dva respiratora, a trebala su ga četiri pacijenta. Šmit je kazala da strahuje od dolaska takvih situacija da će liječnici morati odlučivati kome spasiti život. Opisala je i situaciju u Kakva je situacija u sisačkoj bolnici.

"Toga se svi pribojavamo. Respiratori su prilagođen situacijama kada nemamo pandemije i zdravstvenim radnicima koji znaju s njima raditi. Ono što čujemo od kolega s terena jest  da im ponestaje respiratora. U Sisku imamo oko 12-ak respiratora, ako ne računamo onaj transportni. Došli smo i mi u crveni dio što se tiče popunjenosti kapaciteta, ali tako je svugdje", izjavila je Šmit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ovo je dno /

KB Dubrava opet bez struje, policija u bolnici! Bašić za RTL.hr: 'Netko je teškim predmetom razvalio sklopku'

Image
ovo je dno /

KB Dubrava opet bez struje, policija u bolnici! Bašić za RTL.hr: 'Netko je teškim predmetom razvalio sklopku'

Premijer Andrej Plenković je jučer nakon sastanka sa Znanstvenim savjetom poručio da zasad nema strožih mjera, a HUBOL ih je, uz ostale udruge iz struke javno zatražio. Šmit je kazala da ostaju pri svojim zahtjevima. 

"Naši zahtjevi nisu politički, već zdravorazumski i epidemiološki. Hospitalizacije su dugotrajne, pogotovo one gdje se završava na respiratorima i gdje su liječenja do tri- četiri tjedna. Radi se i o trendu porasta, bez obzira na to što je tendencija porasta malo usporila. Crni scenariji nije daleko. Dani su sve hladniji i ljudi će sve više boraviti u unutarnjim prostorima", zaključila je Šmit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo