drama na braču /

Gradonačelnica Supetra za RTL Danas: 'Sustav hitnog prijevoza pacijenta je zakazao, sreća je da je sve dobro završilo'

Dogodilo se ono na što su mnogi tijekom sezone upozoravali - zakazao je sustav hitnog transporta pacijenta s Brača

14.12.2021.
18:55
VOYO logo

Prošle nedjelje na Braču se odvijala dramatična situacija u kojoj je gotovo izgubljen tek rođeni život. Naime zakazao je sustav hitnog transporta pacijenata iz Supetra, a o svemu je u RTL-u Danas pričala gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

Zbog loših vremenskih uvjeta, ali i tehnički neispravnog glisera koji je inače u privatnom vlasništvu županijskog koncesionara, liječnici su zatražili prijevoz helikopterom. No, pilot helikoptera odbio je sletjeti jer pista nije bila dovoljno osvijetljena. Morao je pričekati vatrogasca koji ondje radi ljeti da dodatno osvijetlili put, kako bi djevojčica stigla u splitsku bolnicu. Iz hitne pomoći napominju da ni u jednom trenutku nije bila životno Ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođo Marković, zar stvarno - da nije bilo vatrogasca koji je osvijetlio aerodrom bolesno dijete ne bi stiglo u bolnicu?

Pa tako ispada, ono na što sam upozoravala dugih niz mjeseci se i dogodilo, da je sustav hitnog prijevoza pacijenta na kopno zakazao, imamo gliser koji je u potpunosti neadekvatan i nije tehnički ispravim, uvjeravali su nas kada je došao sa servisa da je odličan, ispravan, i da će biti na raspolaganju pacijentima. To se na žalost pokazalo da nije tako, onda je dignut helikopter, kako nemamo heliodrom na ovom dijelu Brača, na što sam također upozoravala i tražila da se napravi, grad je napravio potrebnu dokumentaciju i zemljište, na žalost od te realizacije ništa. Upućen je helikopter na aerodrom koji je u privatnom vlasništvu, koji nema ugovor sa zrakoplovstvom i to je sve bila čista improvizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zamalo tragedija /

Beba skoro umrla jer je zakazao sustav hitnog transporta na Braču: 'Ovo je ispala teška improvizacija'

Image
Zamalo tragedija /

Beba skoro umrla jer je zakazao sustav hitnog transporta na Braču: 'Ovo je ispala teška improvizacija'

Iz splitske hitne nam kažu da nije bilo tako dramatično, da su samo morali napraviti nekoliko krugova oko aerodroma da bude propisno osvijetljen, a da dijete ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo?

Ja nemam takve informacije zato što ljudi s terena kažu da se tu slučajno našao vatrogasac koji je rekao gdje treba upaliti svijetla, a to se nalazi u kontrolnom tornju, po meni je sreća da je sve tako dobro završilo. Mislim da mi u ovom trenutku ne smijemo upirati prstom jednu u druge i međusobno se optuživati i nalaziti izlike. Trebamo sjesti za stol, vidjeti kakvo je rješenje, radi se o ljudskim životima, i treba nam biti jedna opomena za budućnost.

Koje je rješenje? Što vi predlažete?

Pa rješenje je da se osigura kvalitetan gliser, da se osigura zamjena u slučaju da taj gliser se pokvari jer se očito to dešava češće, da se izgradi heliodrom na ovom dijeli otoka oko Supetra gdje je ustvari najveći broj stanovnika i da se znaju protokoli tko, što i kada treba raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li rješenje nogometno igralište koje ima reflektore tamo u mjestu?

Pa, koliko znam, na to se ne bi smjelo slijetati. Grad je napravio potrebnu dokumentaciju, nudili smo je županiji, tražimo da županija u sljedećem proračunu osigura sredstva za realizaciju, grad će naravno sufinancirati zemljište, ja ne znam što se više čeka više s ovim rješenjem, ja ne znam hoćemo li čekati da netko izgubi život? Ja se samo nadam da se gliser popravio i želim napomenuti da je cijeli protokol od dolaska na gliser pa do uzlijetanja helikoptera trajao malo manje od dva sata, sat vremena treba da mi iz Supetra dođemo do Splita, ovo je stvarno previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo