TURUDIĆ POSTAJE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SUDACA: / Izabran je za predsjednika Visokog kaznenog suda u osnivanju

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Turudić izabran za suca koji je ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju

14.3.2019.
19:48
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovlastio je predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića za "obavljanje poslova sudske uprave" Visokog kaznenog suda u osnivanju - novog pravosudnog tijela koje bi od 2020. trebalo odlučivati o žalbama na kaznene presude.

U Ministarstvu pravosuđa u četvrtak su Hini potvrdili da je Turudić "dobio ovlaštenje", ali da je i dalje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje Visokog kaznenog suda predviđeno je izmjenama Zakona o sudovima iz 2018. a pravdano je prvenstveno ujednačavanjem sudske prakse, jer sada 15 Županijskih sudova o žalbama odlučuje na različite načine.

Sud će imati 20 sudaca?

I s Vrhovnog suda su isticali da bi se osnivanjem tog suda ostvarile pretpostavke da Vrhovni sud "i u kaznenoj grani sudovanja zauzme svoju ustavnu ulogu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za Jutarnji list Turudić koji je sada zadužen za izradu propisa, ali i sistematizaciju radnih mjesta kazao je da bi Visoki kazneni sud trebao imati 20 sudaca.

"Ako želimo da Visoki kazneni sud rješava predmete brže nego što ih sada rješava Vrhovni sud, i ako želimo da se u 90 posto predmeta one riješe unutar godinu dana, onda na tome sudu treba raditi barem 20 sudaca", kazao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno sudbeno vijeće izabrat će suce novog suda, kao i predsjednika nakon provedenog natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo