'SVE BI SE PRETVORILO U PEČURKU' / Umirovljeni pilot u nevjerici nakon završetka istrage o padu drona: 'Zaključci su laž. Jedino je točno da u bombi nije bilo eksploziva...'

Image
Foto: Boris Scitar/Pixsell

Umirovljeni pilot, admiral Ivan Selak ne vjeruje istražiteljima pada sovjetskog drona u Zagrebu. Tvrdi da je jedino točno da na letjelici nije bilo vojnog eksploziva

13.4.2022.
17:05
Boris Scitar/Pixsell
VOYO logo

Umirovljeni vojni pilot, brigadir Ivan Selak često je komentirao istragu oko pada sovjetskog drona početkom ožujka u Zagrebu. Sada se osvrnuo na rezultate istrage, koji su pokazali da je na letjelici bila aviobomba težine 40 do 46 kilograma. On, pak, tvrdi da je to nemoguće, a za Dnevnik.hr objašnjava zašto tako misli.

"Tko to može popiti? Ne primam to uopće kao ozbiljno", poručio je Selak, komentirajući konferenciju za novinare Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu na kojoj je rečeno da je aviobomba eksplodirala pri udaru u tlo, iako u njoj nije bio TNT već "visokoenergetska, ali nekonvencionalna tvar koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njezinu identifikaciju". Osim toga, istragom je utvrđeno da su među dijelovima drona pronađeni ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljača AVU-ET 350F.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina rečenog je - laž

Selak smatra da je većina rečenog na konferenciji laž. Smatra kako je jedino Ivana Bačić iz Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" točno utvrdila da u bombi nije bilo vojnog eksploziva. Nije mu jasno zašto bi netko išao preinačiti dron tako da može nositi bombu, koja je također preinačena. Smatra da je to složen i dug proces.

"Zaključci su laž. Bit svega nije je li ili nije bilo bombe. Bit svega je da je to teško kazneno djelo. Naš lumen vojne obrane Hrvata izjavio je da pad letjelice nije prijetnja, a sada je to teško kazneno djelo. No, pravo pitanje hoće li se sada nešto promijeniti? Odgovor je da neće", ustvrdio je Selak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DVA TJEDNA PEGLANJA PRIČE /

Milanović o istrazi pada drona: 'Što je danas rečeno? Da nije zemaljskog podrijetla...? Prve izjave su bile da je bilo 50 kila trotila. To razvali Mamuticu'

Image
DVA TJEDNA PEGLANJA PRIČE /

Milanović o istrazi pada drona: 'Što je danas rečeno? Da nije zemaljskog podrijetla...? Prve izjave su bile da je bilo 50 kila trotila. To razvali Mamuticu'

Smatra da se ništa neće promijeniti zato što na bitna pitanja nije odgovoreno, a ono što je odgovoreno je laž. "Ako ćemo govoriti o balistici, balistika se dijeli na unutarnju, vanjsku i ciljnu. U ovom slučaju riječ je o ciljnoj balistici. Na bitna pitanja nije odgovoreno, a ono što je odgovoreno nije istina. Rečeno je da je bomba programirano pala i da je u njoj bilo kerozina za nastavak leta. Jesu li ti stručnjaci ikada vidjeli eksploziju tijela kada u njemu ima kerozina? Kerozin na udar i visoku temperaturu eksplodira u svjetlosnu gljivu. Na žalost to sam vidio previše puta. Jako dobro znam kako izgleda eksplozija tijela. To bi se sve pretvorilo u pečurku", napomenuo je Selak.

Sumnjive tvrdnje

Sumnjiva mu je i tvrdnja o programiranom padu letjelice. "Vidjeli smo krater prije kopanja. Bio je duguljast. Tijelo kada pada okomito stvara okrugao krater. Tijelo koje je palo, palo je pod kutem, a ne okomito, kako su oni rekli. Palo je pod kutem, nije palo okomito – ne drži ta teorija da je palo programirano", ponavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je trebala utvrditi i pri kojoj je brzini dron udario u tlo, a jednostavnim matematičkim izračunima bi se došlo do promjera kratera, što bi, pak, dalo odgovor na pitanje je li bilo bombe na letjelici.

"Vjerujem jedino Bačić jer je ona zaključila da ne postoje tragovi vojnog eksploziva, već da postoje tragovi nečega što se uopće ne zna što je. Možda su unutra bile šibice, dječja bomba…. Kada vam na mjesto pada letjelice dođe ministar obrane i kaže da je u pitanju bomba, ali da nije u pitanju prijetnja, što očekujete od njihovih podređenih. Da kažu da nema tu bombe? Ne vidim smisla u tome. Samo zamagljuju, a bit svega je da imamo ministra koji nije sposoban procijeniti situaciju", ustvrdio je admiral Selak i dodao da je dron "zalutao" i izgubio gorivo zbog leta na manjoj visini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo