Italija 1980.

Image

Englezi su poharali svoju kvalifikacijsku skupinu, no vrlo brzo su ispali u završnici, ali zato su njihovi navijači poharali Torino. Ni kriva ni dužna, do finala je stigla Belgija, no obnovljena Zapadna Njemačka bila je previsoka prepreka.

20.5.2012.
20:25
VOYO logo

Nakon natjecanja po skupinama više se nisu igrala četvrtfinala kroz dvije utakmice u zemljama pobjednicama kvalifikacija, već se osam pobjednika okupilo u jednoj zemlji - Italiji.

Polufinala se nisu igrala, za 3. mjesto borili su se drugoplasirani u skupinama. Bilo je to, međutim, jedno od najslabijih europskih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Španjolske, Nizozemske i branitelja naslova Čehoslovačke nije se previše očekivalo, ali je zato Engleska bila u fokusu.

Englezi su poharali svoju kvalifikacijsku skupinu, pobijedivši u sedam od osam dvoboja (jedan su remizirali), a briljirao je Kevin Keegan, dvaput najbolji igrač godine u Europi (1978. i 1979.), koji je postigao sedam od engleska 22 pogotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja utakmica turnira viđena je prilikom pobjede ‘obnovljene’ Njemačke predvođene Berndom Schusterom protiv Nizozemske (3:2, ‘hat-trick’ Klausa Allofsa).

Image

'Razvikani' Englezi brzo su ispali, no njihovi navijači poharali su Torino. Bilo je to pet godina prije tragedije na Heyselu.

Talijane su oštetili suci, pa se Belgija predvođena Vandenberghom i Van Der Elstom probila do finala s ukupno dva postignuta gola.

Junak rimskog finala bio je 190 centimetara visoki Horst Hrubesch, koji je dvaput zatresao Pfaffovu mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Njemačka je slavila s 2:1, strijelac sumnjivog gola za Belgijance bio je Vandereycken. Broncu je osvojila Čehoslovačka, koja je udarcima s bijele točke s čak 9:8 bila bolji od Azzurra.

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Dino Zoff (Ita)
  2. Claudio Gentile (Ita)
  3. Karlheinz Forster (ZNjem)
  4. Gaetano Scirea (Ita)
  5. Hans-Peter Briegel (ZNjem)
  6. Jan Ceulemans (Bel)
  7. Marco Tardelli (Ita)
  8. Bernd Schuster (ZNjem)
  9. Hansi Muller (ZNjem)
  10. Karl- Heinz Rummenigge (ZNjem)
  11. Horst Hrubesch (ZNjem)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Klaus Allofs (Njem) - 3

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo