Špica sezone u Alpama /

Istražili smo: Koliko hrvatski skijaši u Austriji plaćaju smještaj, ski passove, a koliko bečke šnicle?

Skijaši su poznati po dobrom apetitu. Oni koji nose sarmu od kuće uštedjet će dosta novca

10.1.2019.
22:24
VOYO logo

Psi laju skijaši prolaze. Špica je turističke sezone u Alpama. Skijanje u Austriji nije ništa jeftinije od ljetovanja u Hrvatskoj.

Za početak – oprema. Mnogi Hrvati skije iznajmljuju. Neki ih nose od kuće, drugi rentaju u samom skijalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skijanja nema bez dobrih pancerica. 

"Možete iznajmiti pancerice 18 eura jedan dan, imamo sve veličine", kaže Selma, djelatnica trgovine skijaškom opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada ste se opremili svom tom opremom morate imati ski pass odnosno ulaznicu. Njegova cijena je 47 eura.

Oni koji ne znaju skijati moraju platiti i instruktora. Charlotte naše ljude dobro poznaje - kaže da su Hrvati dobri skijaši i brzo uče.

"Sve zavisi imate li privatne ili grupne lekcije. Brže ćete naučiti privatno. Ako ste privatno i talentirani naučite za dva sata. Cijena za 2 privatna sata je 142 eura", govori nam Charlotte.

A sva ta fizička aktivnost čovjeka izmori – skijaši su poznati po dobrom apetitu. Oni koji nose sarmu od kuće uštedjet će dosta novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo u dućanu i pecivo smo platili 6,5 kuna. Četiri male pive su 54 kune, a butelja najjeftinijeg vina je 70 kuna. Nećemo bitj licemjerni pa ćemo reći da su cijene slične onima na moru u Hrvatskoj za vrijeme turističke sezone.  

Najstarija pizzeria u Obertauernu. I ovdje su Hrvati popularni - vlasnik kaže da su mu to najomiljeniji gosti. Uživa u raspravi o tome čija je rakija bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Florijan iz Slavonskog Broda ovdje radi kao pizza majstor. Uz pizzu najpopularnije jelo je dakako bečki odrezak.

"Čitam da su bečki skupi, mi ovdje nudimo meni, juha, bečki i desert za 17 eura. Najskuplja stvar je ramsteak 24 eura", govori nam Florijan.

Obertern je uglavnom hotelsko naselje. No mogu se pronaći i privatni apartmani.

"Smješteni smo ovdje u centru, za tjedan dana smo platili 2000 eura, cijene su dosta skupe", kaže nam Domagoj iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hotelski smještaj nudi i bazene i saune, uglavnom je riječ o hotelima s četiri zvjezdice.

"Trenutno se nalazimo u našem najvećem apartmanu koji može primiti 8 ljudi, ima dvije kupaonice i košta 540 do 700 eura po danu", ističe Nada, voditeljica recepcije u hotelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5000 kuna cijena je velikog apartmana u koji stanu dvije obitelji. 

"Sada se nalazimo u 2-krevetnoj sobi. Cijena je 280 eura dnevno za polupansiom, dakle noćenje, doručak i večera", dodaje Nada.

Prosječne cijene smo stoga stavili na papir. Evo koliko bi 7 dana Obertauerna koštalo četveročlanu obitelj. Smještaj je najskuplji, oko 11000 kuna, ski passevi su otprilike 5000 kuna, obitelj koja nema svoju opremu najam će platiti 8000 kuna. Sve zajedno dakle 23000 kuna ili 3000 eura. Ovo je okviran izračun, sa smještajem u hotelu, moguće je naravno naći i jeftinije aranžmane.

Itt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da, vjerojatno ste primjetili da vam u Obertauernu ne trebaju ni engleski ni njemacki - jer gotovo svuda radi netko s prostora bivse Jugoslavije. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo