IZBJEGNITE STRES / Što ako vam je istekla prometna dozvola? Evo što trebate napraviti

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Za manje paničarenja, napravili smo vodič u kojemu objašnjavamo što sve treba za registraciju vozila, ali i kako odjaviti vozilo

19.2.2024.
6:02
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Što je bliže rok registracije vozila, veća je i panika. Najviše paničare oni koji zaborave da im je istekla prometna dozvola.

Registracija vozila obavlja se u stanicama za tehnički pregled vozila na području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak. Tehnički pregled vozila vrijedi 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanica za tehnički pregled vozila produžit će važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole", stoji u Pravilniku o registraciji i označavanju vozila.

Za produženje registracije vozila, u stanici za tehnički pregled potrebno je priložiti: osobnu iskaznicu ili putovnicu vlasnika vozila, prometnu dozvolu vlasnika vozila, novu policu obveznog autoosiguranja i dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stižu sankcije /

Velika promjena za sve građane u EU oko oduzimanje vozačke: Nova pravila na stolu, čeka se odluka

Image
stižu sankcije /

Velika promjena za sve građane u EU oko oduzimanje vozačke: Nova pravila na stolu, čeka se odluka

A za tehnički pregled važna je i starost vozila. Ona starija od dvije godine, moraju redovito ići na tehnički pregled. Vozilo je moguće registrirati nakon obavljenog tehničkog pregleda na kojem se utvrdi da je vozilo ispravno. Ako vozilo "ne prođe" tehnički pregled, potrebno je popraviti nedostatke i vozilo ponovno dovesti na pregled u istu stanicu u roku 15 dana, a u tom se slučaju neće naplatiti pregled. Ako se pregled ponovi u drugoj stanici za tehnički pregled ili "iscuri" rok, naplatit će iznos kao da je prvi dolazak na tehnički pregled.

Što kad istekne prometna dozvola?

Vlasnik je dužan produžiti važenje prometne dozvole ili odjaviti vozilo ako u roku 15 dana od isteka registracije ne uplati propisanu naknadu. U slučaju odjave morat će vratiti registarske pločice i priložiti prometnu dozvolu za evidentiranje odjave u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozilo kojem je istekla registracija, ne smije biti u prometu. Ako vlasnik odluči da želi registrirati vozilo, u stanici za tehnički pregled mora zatražiti pokusne pločice za registraciju, a vozilo u tom slučaju smije biti u prometu samo dok odvozi vozilo na tehnički pregled.

Mnogi na registraciju zaborave, pa valja znati da se vozilo može registrirati i prije isteka registracije. To se može učiniti 30 dana ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za legalnu vožnju, potrebno je i ugovoriti policu obveznog autoosiguranja, a taj dokument izdaju osiguravajuće kuće nakon sklapanja ugovora.

U vozilu uvijek mora biti važeća kutija prve pomoći, rezervne žarulje za najmanje pola rasvjetnih mjesta na vozilu, reflektirajući prsluk i sigurnosni trokut za obilježavanje zaustavljenog vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne biste pali u nesvijest zbog iznosa na računu, postoji kalkulator kojim je moguće provjeriti koliko bi registracija mogla koštati. Kalkulator je na službenoj stranici HAK-a.

Tehnički pregled i registraciju bez stresa, najlakše je obaviti ako se za vozilo prethodno obavi preventivni pregled kod automehaničara, podmire sve kazne za prekršaje, prikupe dokumenti i kupi polica obveznog autoosiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prevrnuo se taksi u Osijeku

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo