'NIŠTA NAS NIJE MOGLO PRIPREMITI' / Potresna ispovijest glavne sestre: 'Leže cijele obitelji, roditelj preživi i dijete umre, brat umre i sestra preživi'

Image
Foto: Ilustracija: Marko Prpic/Pixsell

'Nikad se nije događalo da nam na odjelu leže cijele obitelji, da jedni izgube život dok drugi prežive, bračni parovi, roditelj preživi i dijete umre, brat umre i sestra preživi', govori sestra koja već 35 godina skrbi o najtežim pacijentima

24.12.2021.
19:55
Ilustracija: Marko Prpic/Pixsell
VOYO logo

Anđa Novokmet (53), glavna sestra Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“,  čitavu karijeru je provela  u Klinici za infektivne bolesti, a velikom razgovoru za 24sata opisala je kako se već 35 godina nosi s fizički, ali još više emotivno iscrpljujućim poslom.

„Posao medicinske sestre kao i svih zdravstvenih djelatnika koji sudjeluju u procesu pružanja skrbi podrazumijeva veliku požrtvovnost, silan trud koji ulaže svatko na svojoj razini“, kaže, ali ističe i kako svoj poziv ne bi mijenjala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o karijeri, od prvih dana do danas, rekla je kako je kontinuirano obrazovanje, i formalno i neformalno, ključno jer se stalno pojavljuju nove tehnologije i metode, ali priznaje, na epidemiju koronavirusa ništa ih nije moglo pripremiti.

Jedna situacija i nju šokirala

"Nikad se nije događalo da nam na odjelu leže cijele obitelji, da jedni izgube život dok drugi prežive, bračni parovi, roditelj preživi i dijete umre, brat umre i sestra preživi. Na to nas ništa nije moglo pripremiti i mi se s tim moramo suočavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad je oko 400 bolesnika prošlo kroz naš odjel od početka pandemije i svaki je imao svoju priču, doživjele smo svakog čovjeka sa njegovom borbom s bolešću, ali ovo sa rodiljama i njihova borba s bolešću sada je nešto što je izazvalo suze u našim očima“, priznaje. U 35 godina rada s najtežim bolesnicima, Novokmet je vidjela mnogo toga, a koliko god smrt svakog pacijenta šokira i pogodi i nakon toliko vremena, u ovoj epidemiji jedna situacija je i nju šokirala.

Image
U KLINICI JE I DEVETERO DJECE /

Pročelnica sa Zarazne upozorava: 'Nikad nismo imali toliko bolesnika priključenih na ECMO aparatu. Nažalost, na respiratoru je i mlada trudnica'

Image
U KLINICI JE I DEVETERO DJECE /

Pročelnica sa Zarazne upozorava: 'Nikad nismo imali toliko bolesnika priključenih na ECMO aparatu. Nažalost, na respiratoru je i mlada trudnica'

„Svakog dana doživite toliko puno svjedočanstava, ali osobno moram reći da me na neki način šokirala činjenica do koje razine može ići ljudski jad i tuga. Konkretno, imala sam situaciju da član obitelji nije htio ući u sobu svog bliskog člana obitelji jer ga fizički nije prepoznao koliko ga je bolest u nekoliko dana promijenila“, kaže i dodaje da nije bio problem straha od zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 „Doslovno nije prepoznao člana obitelji i mislio je da ga uvodimo u pogrešnu sobu. To su bolesnici koji dugo borave nepokretni u krevetu. Čak i kad imate virozu, znate da vam nakon par dana ležanja nedostaje snage, a zamislite sad što ova bolest radi tijelu kad nakon nekoliko dana iz pune snage možete završiti na respiratoru. To nije normalno“, kaže i ističe kako kako je respirator borba za svaki dah i kako se tijelo mijenja kod takvog napora.

'Na to se nikada ne možete priviknuti'

Iskusna medicinska sestra kaže kako je tjekom godina razvila osobni pristup prema pacijentima i njihovim obiteljima, kako bi barem malo olakšala najteže trenutke 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U koroni smo se suočili sa toliko smrtnih ishoda u jako kratkom vremenu. Svakodnevno mi netko umire na rukama, to je svima u intenzivnoj. Kažemo na rukama, no zapravo je pred očima jer rukama pokušavate kroz reanimaciju bolesniku dati šansu da se vrati. Na to se nikad ne možete priviknuti“, zaključuje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo