Odrastanje pod reflektorima / Iskorištavaju li roditelji djecu u šoubiznisu?

Put do pakla popločan je dobrim namjerama, to se potvrdilo bezbroj puta. Roditelji često pretjeraju u želji da svojoj djeci priušte bolju startnu poziciju u životu, brkajući vlastite nerealizirane želje i snove s onima svojih miljenika. Takvih je bolnih priča prepun Hollywood.

9.1.2014.
17:28
VOYO logo

Kažu da sa svakim rođenjem zablista na nebu nova zvijezda, kao i svaki život. No nekim roditeljima sjaj postojanja njihovog djeteta nije dovoljan. Oni žele zvijezdu u potpuno drugom smislu te riječi.

Žele zvijezdu koja će blistati pod svjetlima reflektora, kojoj će se diviti i na kojoj će zaraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje neostvarene snove često prenose na djecu, reflektirajući sebe kroz njih, oduzimajući im njihov identitet i stvarajući od njih robove svojih ambicija.

"U svijetu vlada moralno zgražanje i zabrinutost. Mislim da za nju tu nema mjesta, njezin poslovni plan je bio, ne njen nego njenog oca, jer njezin otac u svemu je podržava. Njihov poslovni plan da postane zvijezda oni su ga proveli uspješno", rekao je novinar Vladimir Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je najčešće u svijetu. U Hrvatskoj želja za pozornicom isključivo je njihova, a od roditelja dolazi samo podrška. Ino je prvu pjesmu snimio kao dijete, a danas je tinejđer od 14 godina. Uskoro izbacuje i novi singl te bi htio polako ispuniti želju o pjevačkoj karijeri.

"Ja nikad ne volim da me se gleda kao zvijezdu, ja nekako mislim da smo mi svi isti, nije bitno. Netko će uspjeti u pjevanju, netko u nogometu, netko u nečemu trećem. Mislim da svakoga treba gledati isto, da nije bitno što radi je li neka zvijezda, da li pjeva, meni je to potpuno isto", rekao je Ino Pezer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, da za razliku od svjetskih teen zvijezda, odrasta posve normalno.

"Zahvalan sam normalno mami i tati, jer oni su tu. Oni su mi također dosta pomogli kao roditelji", kazao je Ino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato je zaista važno da njihovi roditelji budu netko tko će ih pratiti u tom show businessu, ali zadržati roditeljsku ulogu kojom će im osigurati toplinu, prihvaćanje, interpersonalne odnose, mrežu vršnjaka", rekla je Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Roditeljsku podršku ima Endi. Dječak koji je oduševljavao svojim nastupima na talent showovima nikada si nije dozvolio poletjeti previsoko. Pristojan, željan obrazovanja i glazbe. Kaže da je sve to rezultat odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se taj dvostruki život sviđa, ali se jednostavno moraš naviknuti da je to jedan dan škola, drugi dan si na sceni obasjan reflektorima, treći dan opet škola, teško je ali, eto, s vremenom se navikneš", ispričao je Endi Schrötter.

Teško mu je kada netko pljuje po njegovom radu. On poručuje da nikome ne čini zlo, već samo uživa u glazbi i bio bi sretan kada bi se dio publike toj istoj glazbi pronašao.

"Meni je samo žao da je danas IN biti hejter, da je danas In se ulogirati na Facebook, podijeliti nečiju pjesmu i vrijeđati tu osobu, na YouTubeu vrijeđati", rekao je Endi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da dijete ne zbune tolike razlike u simpatijama publike? Odgovor opet leži u roditeljima.

"Struka preporuča da roditelji prate njihovu djecu u njihovom profesionalnom razvoju, ali da je bolje da ovaj dio profesionalnog dijela odrađuje menadžer", dodala je Buljan Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iskorištavanje djece u svijetu šoubiznisa najočitije je u SAD-u. Drew Barrymore, preslatka klinka, koja je izrasla u divlju neposloženu curu, kasnije je priznala da ju je majka potpuno iskorištavala. Prije nego što dijete odluče prepustiti često okrutnom svijetu show buisnessa, roditelji se moraju dobro preispitati.

"Najprije da se pitaju čiji je to san? Je li to moj san ili je to san moga djeteta? Ukoliko je to san moga djeteta onda ga u tome trebam i podržati, ukoliko dijete prestane imati interes za tu aktivnost kojom se bavi omogućit ću mu da se više ne bavi tom aktivnošću", naglasila je Buljan Flander.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, roditelji djecu ne odvlače na potpuno krivi i opasan put samo preko pozornice. Izvrstan novi poligon za poremećene slučajeve je internet. Plasiraju se kućni projekti poput ovoga u kojem petogodišnji Mateo iz dana u dan iskače u novim odijelima, umjesto da u trenirci skače za loptom.

Njegova ga majka naziva ikonom stila. Bez čvrste roditeljske ruke bila je i Britney Spears koja je svoj stil u jednom trenutku drastično promijenila. Bio je to očajnički poziv upomoć. Djeca i šoubiznis mogu ići zajedno, samo je pitanje na koji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dijete roditelju postane posao, to bi posla trebalo dati  socijalnim službama.

Bolesno ambicioznim mamama i tatama poručuje se - to što su djeci dali život, ne daje im pravo da ga i unište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo