EKSKLUZIVNI INTERVJU / Iran spreman pomoći Hrvatskoj u vraćanju naftnih polja u Siriji: 'Hrvatska treba misliti samo na svoje nacionalne interese'

Image
Foto: AFP, ACHILLEAS ZAVALLIS

'Hrvatska treba misliti samo na svoje nacionalne interese, daleko od uplitanja trećih strana'

23.6.2022.
14:49
AFP, ACHILLEAS ZAVALLIS
VOYO logo

Hrvatska treba misliti samo na svoje nacionalne interese, daleko od uplitanja trećih strana, kazao je u intrevjuu Večernjem listu u broju od četvrtka iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Pozdravljamo svaku akciju koja služi zajedničkim interesima Hrvatske i Irana kako u energetici tako i na drugim područjima, kazao je ministar u razgovoru s novinarom Hassanom Haidar Diabom u Teheranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da njegova zemlja ima upite iz Europe vezane za jaču energetsku suradnju, ali Iran ne želi biti supstitut za Rusiju.

Tri europske zemlje zainteresirane za iranski plin i naftu

Dok pet velikih svjetskih medijskih kuća već dulje čeka na pozitivan odgovor za intervju s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom, on je odlučio intervju dati Večernjem listu, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ekskluzivnom razgovoru, iranski šef diplomacije otvoreno je govorio o preprekama koje priječe potpisivanje nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i odgovarao na pitanja blokira li Rusija, kako to tvrde Amerikanci, potpisivanje tog sporazuma.

S ministrom su razgovarali i o ratu u Ukrajini, a prvi put iznio je jasan stav Irana o tom ratu otkrivši kako su već tri europske zemlje kontaktirale s Iranom te su zainteresirane za iranski plin i naftu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUDBINA MU JE NEIZVJESNA /

Fantomski tanker u Hrvatskoj prevozi iransku naftu? Kruže glasine da je povezan s Ivanom Čermakom

Image
SUDBINA MU JE NEIZVJESNA /

Fantomski tanker u Hrvatskoj prevozi iransku naftu? Kruže glasine da je povezan s Ivanom Čermakom

Kritika INA-e zbog napuštanja projekta Moghan

Nezaobilazna tema bio je i Bliski istok. Između ostalog, ministar Hossein Amir-Abdollahian kritizirao je Inu zbog napuštanja projekta Moghan te povlačenja iz projekta istraživanja na bloku u Iranu, za razdoblje u kojem će međunarodne mjere ograničenja protiv Irana biti na snazi.

S obzirom na to da Iran ima veliki utjecaj na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ministar Amir-Abdollahian kazao je da je Iran spreman pomoći Hrvatskoj i Ini u povratku naftnih polja u Siriji, ako hrvatska strana to zatraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o nuklearnim pregovorima ministar je kazao da su se na ožujskim pregovorima u Beču o ukidanju sankcija približili dogovoru više nego ikad. No, američka strana nije realno reagirala i otvorila je neka nova pitanja, kaže ministar Hossein Amir-Abdollahian za Večernji list.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo