Uskoro raspisivanje referenduma o braku?

Saborski Odbor za Ustav u srijedu će raspravljati o prijedlogu za raspisivanje referenduma o tome da se brak ustavno definira kao životna zajednica muškarca i žene.

22.10.2013.
13:08
VOYO logo

Iako unutar parlamentarne većine još traju određena usuglašavanja što učiniti, gotovo je sigurno da će Odbor zaključiti da su ispunjene sve zakonske pretpostavke i predložiti Saboru da raspiše referendum za koji su aktivisti građanske inicijative ''U ime obitelji'' prikupili i još u lipnju predali preko 700.000 potpisa.

''Brak je zakonom definiran kao zajednica muškarca i žene. Dakle, raspisivanje referenduma s tim pitanjem vjerojatno ne može biti neustavan. Stoga nema ni razloga da bilo što tražimo od Jasne Omejec i Ustavnog suda, koji je, uostalom, u mandatu naše Vlade zastupao konzervativne stavove'', rekao je za Novi list izvor iz Banskih dvora objašnjavajući zašto će Sabor ipak uvažiti prikupljene potpise koji debelo nadmašuju ustavni minimum i raspisati referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agresivna i konzervativna skupina provodi 'red'

''Postoji u Hrvatskoj jedna agresivna skupina koja je, uvjereni smo u to, u manjini, ali koja, koristeći se zakonskim sredstvima, pokušava urediti društvu u skladu sa svojim vrlo konzervativnim nazorom. Mi moramo podizati o tome svijest u društvu kako bi građani bili svjesni što se u Hrvatskoj može dogoditi, međutim tu ne možemo računati na pomoć Ustavnog suda'', rekao je izvor.

Neslužbene informacije govore kako su premijer Milanović i predsjednik HL-a Dragutin Lesar, u sklopu razgovora o izmjeni Ustava, upravo ustavnom uređenju referenduma posvetili najviše vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi referendum o braku uspio, dovoljno je da inicijativu 'U ime obitelji' podrži većina birača, neovisno o tome koliki bi bio odaziv. Ali, za taj je slučaj Vlada, konkretno Ministarstvo uprave, već pripremilo zakonski prijedlog o registriranom partnerstvu kojim bi homoseksualnim parovima omogućila sva prava koji imaju bračni drugovi, osim što ne bi mogli usvajati djecu. I njihova se veza neće zvati brak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo