Analiza HGK /

Inozemni dug Hrvatske pada 32. mjesec zaredom: 'Očekujemo nastavak ovakvih trendova'

Image
Foto: Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Objašnjavaju da se to događa zahvaljujući niskim kamatnim stopama na domaćem financijskom tržištu

3.11.2018.
17:30
Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Nastavlja se pad bruto inozemnog duga Hrvatske, krajem srpnja iznosio je 39,4 milijarde eura, što je oko 870 milijuna eura ili 2,2 posto manje nego u srpnju prošle godine. Dug pada 32. mjesec zaredom, zaključila je u analizi Hrvatska gospodarska komora. 

Objašnjavaju da se to događa zahvaljujući niskim kamatnim stopama na domaćem financijskom tržištu, zbog čega gospodarstvo nema potrebe za snažnijim zaduživanjem u inozemstvu. U strukturi bruto inozemnog duga najveći dio, više od trećine čini opća država. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se da su se tako obveze opće države prema inozemnim vjerovnicima smanjile na mjesečnoj razini za 8,5 posto ili 1,3 milijarde eura, pa su na kraju travnja iznosila 14,2 milijarde eura. U odnosu na travanj 2016., bruto inozemni duga opće države smanjen je za 4,5 posto.

S obzirom da su ostali domaći sektori (trgovačka društva) nastavili s procesom razduživanja prema inozemstvu, dok se snažno razduživanje kreditnih institucija zaustavilo pred sam kraj 2016., udio bruto duga opće države u ukupnom bruto inozemnom dugu zadržava se iznad 30 posto, odnosno iznosi 33,9 posto, ističu u RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavak sličnih trendova očekujemo i narednih mjeseci, pa bi se uz projicirani rast gospodarstva i udio bruto inozemnog duga u BDP-u trebao smanjiti na ispod 87 posto odražavajući smanjenje vanjske ranjivosti Hrvatske", zaključuju analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo