Medicinska revolucija / Individualizirana terapija: hoćemo li uskoro u ljekarnu nositi svoj DNA zapis?

Zvuči revolucionarno, ali odlazak liječniku i u ljekarnu uskoro bi mogao izgledati drugačije i u Hrvatskoj.

20.4.2017.
19:20
VOYO logo

Nizozemac Jese Sven predstavio je u Zagrebu projekt individualizirane terapije s karticom s DNA zapisom. Ta je kartica budućnost za izdavanje lijekova. Veličine je osobne iskaznice i sadrži DNA zapis pacijenta.

"Dobijete dijagnozu, odete kod doktora i on vam propiše lijek. Ako ne djeluje, on dozu poveća ili promijeni lijek. Ono što želimo učiniti je, napraviti DNA profil pacijenta koji će sadržavati sve potrebne informacije i onda ćete moći dobiti pravu dozu i lijek koji djeluje", objasnio nam je Jesse Swen iz medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu u Nizozemskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac projekta koji je već započeo u Nizozemskoj i šest drugih europskih zemalja je Jesse Swen.

"U siječnju 2016-te započeli smo s pripremom, sada je već 100 pacijenata uključeno u projekt. Genetski smo ih testirali i do 2020-te bismo trebali imati prve rezultate. Sve je financirala Europska unija s 15 milijuna eura", kazao je Jesse Swen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U praksi to znači sljedeće. Tri pacijenta imaju iste simptome i dobiju isti lijek. On djeluje samo kod prvog, ali ne i ostalih. S karticom na kojoj je DNA zapis, svaki pacijent dobije lijek koji njemu odgovara. Rezultat je manje nuspojava, i manje troškova za lijekove.

"Ja vjerujem da za sljedećih 10 - 20 godina da bi to mogla biti realnost. Prije nego što se terapija prepiše pacijent bi trebao biti upućen na genetičko testiranje. Danas cijeli humani genom možete isekvencirati za 1000 dolara" objasnila je Jerka Dumić, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dumić poručuje, metode genetičkih analiza još treba unaprijediti, a ako se primjenjuju na više ljudi jeftinije su.

"Pacijent mora biti u središtu zdravstvene zaštite. Zato mi i postojimo. Moramo biti sigurni da svaki lijek koji dajemo pacijentu bude onaj pravi koji najbrže djeluje", ističe Djenane Ramahlo de Oliveira, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Minas Gerais.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci poručuju, s obzirom na novac koji se sada troši na lijekove koji nisu učinkoviti, personalizirani pristup liječenju više nije izbor, nego nužnost.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo