jednaka pravila za sve / Imate li dobru ideju kako i gdje bacati zagrebačko smeće? To možete učiniti do kraja veljače kroz e-savjetovanje

Dio građana još uvijek dvoji o dobrobiti novog načina odvoza otpada, pa predlažu jedinstveni kod za svaki dom

25.1.2022.
21:00
VOYO logo

Pod ključem i šifrom, 20 stanova jedne zagrebačke zgrade već 20 godina drži svoje spremnike. Upravo tako bi od srpnja trebali i ostali.

"Što se tiče Čistoće i njihovog preuzimanja otpada, moram naglasiti da oni uz pomoć šifre mogu doći u bilo koje doba dana i noći, u sve tri smjene i ne treba im nitko otvarati. Oni sa šifrom otvore vrata, preuzmu, zatvore i nitko drugi ne može ući", kaže Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad, kaže, nije bilo većih problema u razvrstavanju otpada pa ih ne očekuje ni kada će se onaj miješani odlagati u službene vrećice. Uz one od 20 i 40 litara koje će koštati četiri, odnosno osam kuna, planira se uvesti još jedna, manjeg volumena.

"To je naravno dobar prijedlog i za one koji odvajaju, mi im želimo izaći u susret. Zašto ne onda da idemo i na vrećice od 10 litara", rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠOKIRANI CIJENOM /

Tomislav Tomašević ima novi plan za odvoz otpada, građani nisu zadovoljni: 'Ovo je sramota!'

Image
ŠOKIRANI CIJENOM /

Tomislav Tomašević ima novi plan za odvoz otpada, građani nisu zadovoljni: 'Ovo je sramota!'

Vrećice od 10 litara za miješani otpad

Ako bi cijena vrećica od 10 litara iznosila dvije kune, kućanstvo koje na tjedan baci dvije vrećice mješovitog otpada, na mjesec bi izdvojilo 16 kuna. Zbrojeno s fiksnim iznosom od 45 kuna to je ukupno 61 kuna.

Sadržaj kanti nadzirat će komunalni redari, a oni koji se ne budu držali reda bit će kažnjeni s 500 do tisuću kuna.

"Naravno da će u prvoj nekoj fazi biti opomena, a ne odmah kazne. Znači, naravno da će trebati neka faza tranzicije", potvrdio je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako se u višestambenim zgradama krivac ne utvrdi, kaznu plaća cijela zgrada.

"Ovdje mislim da bi moglo biti rješenje u kodu, odnosno čipu na svakoj vrećici. Onda možemo reći da svaki vlasnik stana snosi odgovornost za ono što je u vrećici", objašnjava Vladanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer samo tako bi, kažu, ovaj sustav doista mogao biti, kako to najavljuje gradonačelnik, najjeftiniji i najpravedniji za sve. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo