Ministar Božinović /

'Imamo radnu skupinu koja intenzivno istražuje ratne zločine. Penava to zna'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Penavi su u MUP-u rekli da se na pitanjima zločina na Ovčari konkretno radi, tvrdi Božinović

12.9.2018.
13:03
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je, komentirajući najavu prosvjeda zbog 'šutnje institucija' o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje, kazao da je prije pola godine osnovana radna skupina koja vrlo intenzivno radi na istraživanju ratnih zločina.

Prosvjed je za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a Božinović je dan nakon susreta s Penavom izjavio da u dugom razgovoru ni u jednom trenutku nije bilo spomena o prosvjedu već su isključivo razgovarali o onome zbog čega je Penava izrazio zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Penavi su, dodao je, rekli da se u MUP-u vrlo konkretno radi na tim pitanjima, jer pola godine prije nego što je Penava iskazao zabrinutost time kako se istražuju ratni zločini, prije svega u Ovčari, glavni ravnatelj policije osnovao je radnu skupinu pri čemu je motiv za njeno osnivanje bilo nezadovoljstvo dotadašnjim načinom rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je nakon mjesec i pol rada te skupine kazneno prijavljena osoba za ubojstvo civila na Ovčari, među ostalima i francuskog državljanina. To je bilo moguće, naglasio je ministar, jer je tek radna skupina sistematizirala cijelu dokumentaciju koja se dotad prikupljala. U taj posao su, dodao je, krenuli vrlo intenzivno zbog toga što se promijenio način rada, što je "jedan od prioriteta Ravnateljstva policije i MUP".

„Da se u proteklih 26 godina tom pitanju pristupilo na ovakav način sigurno je da bi nezadovoljstvo bilo manje, odnosno da bi imali više rezultata po pitanju istraživanja pojedinačnih ratnih zločina, ali i u otkrivanju masovnih grobnica”, zaključio je ministar u izjavi ispred Hrvatskog narodnog kazališta tijekom akcije "Poštujte naše znakove".

Upitan kao komentira činjenicu što je Penava jučer rekao da nema namjeru odustat od prosvjeda, ministar je kazao da je Penava dobio neke informacije koje očito nije imao. Ministar je dodao da ni on nije imao baš sve informacije s obzirom da je to policijski posao.

"Radi se o osjetljivim pitanjima, kompleksnim istraživanjima. Poanta je u tome da se radi, da se radi na drugačiji način, da se analizira sva dokumentacija, da to sada rade vrlo provjereni kvalitetni stručnjaci, krim istražitelji koji povezuju i ono što su bili fajlovi o pojedinim slučajevima u Haagu i drugim sudovima", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Čudno da se na takav način pristupa problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru

 Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević u srijedu je izjavio kako mu je čudan način na koji vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pristupa problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara, no nije želio prejudicirati hoće li biti posljedica zbog toga.

Penava je za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru najavio prosvjed zbog "sramotne šutnje institucija" o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je čudan njegov način, a u to ulazi i čudan tajming i sve ono što se tu može podvući. Čudno mi je da se na takav način pristupa tom problemu. Rekli smo mu da to nije način i da se takve stvari za stolom rješavaju. Rekli smo da ima primjerenijih načina od prosvjeda. No, pravo na prosvjed je svačije pravo", kazao je Kuščević novinarima ispred Banskih dvora.

Nije želio prejudicirati hoće li biti posljedica zbog toga.

"Vidjet ćemo što će se sve tu skupa događati, onda ćemo razgovarati. Ne bih prejudicirao to. Bitno je da se što više zločina istraži, da što više ljudi koji su počinili zločin i odgovaraju", kazao je.

Tvrdi da nitko nije tražio od Penave da odustane od prosvjeda. "Gospodin Penava je iznio nezadovoljstvo s brzinom rješavanjem i procesuiranjem ratnih zločina. U potpunosti ga razumijemo i podržavamo da se svaki zločin mora rasvijetliti i što prije sankcionirati", ističe Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li najavljeni prosvjed udar na Vladu i premijera Andreja Plenkovića, odgovorio je kako je sam Penava kazao da to nije udar.

"Ja to doživljavam kao njegovu reakciju na nezadovoljstvo s brzinom rješavanja ratnih zločina", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to stanje, smatra Kuščević, nije kriva ova Vlada.

"Tu se radi o razdoblju od 27 godina, koliko je prošlo od ratnih zločina u Vukovaru. Ne može biti ova Vlada kriva za sve što se nije radilo u proteklih 27 godina", kazao je.

Ustvrdio je da Vlada puno toga radi za Vukovar te istaknuo da se sprema zakon o Vukovaru.

"To je projekt Slavonija, to su milijarde koje se ulažu u Slavoniju i milijuni koji se ulažu u sam Vukovar. Naravno da treba potaknuti rješavanje tih zločina, koliko znamo Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je posebni tim za istragu tih zločina, imamo i određene rezultate, a ja se nadam da će ti rezultati iz dana u dan biti veći", rekao je Kuščavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo