godinama u minusu / Ima li spasa za Croatia Airlines? Velik broj putnika nije dovoljan, nužne su korjenite promjene

Državne subvencije, svima je jasno, nisu rješenje, a upitno je bi li to prihvatila i Europska unija

12.11.2019.
19:37
VOYO logo

Avionom  iz Frankfurta u Zagreb doletjela je 40-milijuntna putnica Croatia Airlinesa.

''Putovala sam poslovnom klasom i popila šampanjac da razbijem tremu. Vozila sam se u kokpitu'', kazala je Ivanka Čandrlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, velik broj putnika nije dovoljan za budućnost Croatia Airlinesa. Kompanija je godinama u lošem stanju, lani su imali gubitak od gotovo 83 milijuna kuna. Bez državne financijske injekcije od 250 milijuna kuna, koju su dobili u rujnu, već bi završili u stečaju. Trenutačno financijski stoje malo bolje.

''Što se tiče gubitaka, treći kvartal smo ostvarili 41 milijun kuna dobiti. To je realnost CA, zimi gubimo, a ljeti kad je konkurencija, tu dobivamo. Trebamo naći rješenje za zimsko razdoblje", kaže Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ta dobit, ističu stručnjaci, nije dovoljna. 

"S 5 milijuna eura profita u trećem kvartalu vi nećete preživjeti zimu. Jednostavno stanje je, to se vidi po financijskim izvješćima, to se vidi i po stagnaciji kompanije, starosti flote, ali i po svim ostalim pokazateljima, stanje kompanije je katastrofa. Ona ne može preživjeti bez subvencija države i bez korjenitih promjena" pojašnjava zrakoplovni analitičar Alan Šćuric.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državne subvencije, svima je jasno, nisu rješenje, a upitno je bi li to prihvatila i Europska unija. Zbog sličnog ulaganja propali su mađarski, ciparski i estonski avioprijevoznici. Model dokapitalizacije stručnjaci još pokušavaju pronaći.

''Uskoro se očekuje prezentacija navedenih modela Povjerenstvu za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera za društvo Croatia Airlines d.d.", poručuju iz Ministarstva  mora, prometa i infrastrukture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominju se tri moguća modela: preuzimanje od strane mirovinskih fondova koji bi u jednoj opciji iz Croatia Airlinesa dobili i zračne luke, a u drugoj ACI marine, treći model je spajanje Croatia Airlinesa u konzorcij sa zračnim lukama.

"Ovo sada je pokušaj da se prelije novac profitabilnih zračnih luka u Croatia Airlines, taj model u Češkoj nije uspio. ČSA je ipak bankrotirao i onda se uspio prodati njihovom privatnom vlasniku. Sad ćemo vidjeti što će biti od toga", kaže Šćuric.

Ako se zanemare kašnjenja aviona, putnici, na sreću, ne osjećaju probleme kompanije. Do kraja godine stručnjaci bi trebali pripremiti prijedlog najprihvatljivijeg modela dokapitalizacije.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo