građani ljuti i uplašeni /

Ilegalnih migranata drastično više nego lani, umjesto šuma, sada su na kućnim pragovima: 'Svaku večer očekuješ opet da će doći'

Već neko vrijeme nisu u fokusu javnosti, ali ne znači da ih u Hrvatskoj nema.

8.10.2020.
8:38
VOYO logo

Već neko vrijeme migranti nisu u fokusu javnosti, ali to ne znači da ih u Hrvatskoj nema. Iako ih je korona bila nakratko zaustavila u ilegalnom prelasku državne granice, vratili su se i to u još većem broju! Osim što je migranata drastično više no lani, čini se da su se maknuli s ustaljenih šumskih ruta i došli do kućnih pragova što građane i ljuti i plaši.

Bio je u dvorištu, a lupanje vratima auta oko pet ujutro probudilo je gospođu Ljiljanu. Ustala je i šokirala se. Po autu su kopala tri nepoznata muškarca za koje ne sumnja da su migranti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjerojatno odozdo i ja sam ih vidjela kod auta. Da, 100 posto imaju ruksake na leđima i ono, boja kože, mislim nisam ja vidjela da su oni baš crni, ali skužila sam da su oni i po govoru“, kazala je Ljiljana Tomić.

Pobjegli su s nešto sitno kuna i ostavili nemir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaku večer očekuješ opet da će doći'', dodaje Tomić.

Image
revizija politike /

London želi postrožiti svoju migracijsku politiku: Pandemija pojačala ilegalne prelaske kanala La Manche

Image
revizija politike /

London želi postrožiti svoju migracijsku politiku: Pandemija pojačala ilegalne prelaske kanala La Manche

Pohod su nastavili po selu gdje su opljačkali više vozila, a jedno čak i ukrali. Meta im je bila i ova kuća pred kojom su iz auta ukrali torbicu. 

''Normalno da smo se šokirali, drugu noć spavala nisam. To bi trebalo negdje prije zaustaviti jer mi smo sad već tu zadnja rupa na svirali, a da ih ima ima, pune šume to bez daljnjega'', rekla je Ružica Ružić.

Hrvatska Granična policija ima šest i pol tisuća osposobljenih službenika, ali ipak u devet mjeseci ove godine evidentirana je gotovo 21 tisuća nezakonitih prelazaka granice što je 42 posto više no lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se mora riješiti negdje visoko gore u Briselu, na nivou EU-a dogovorom država članica jer ta priča neće prestati'', poručio je načelnik Mrkopolja Josip Brozović.

Imaju koridor - Ogulin, Bjelolasica, Mrkopalj, Ravna Gora, Fužine, prema Klani do Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Migranti su tu non stop, policija Vrbovsko i Delnice i Čabar rade fenomenalno svoj posao, brane hrvatsku granicu u Gorskom kotaru, granicu s Bosnom, umjesto da se ona brani na granici s Bosnom gdje je to najveći problem'', rekao je David Bregovac, načelnik Fužina.

Migranti u šumi više nisu iznenađenje, ali u naselju na Viškovu koje graniči s Klanom jesu. Sada tamo dolaze puno brže, što mještane šokira.

''Pa vrlo uznemirujuće jer prvi put je bilo u petak oko devet i pol kad ih je taksist iskrcao na samom raskrižju ispred kuće, a onda su ovom cestom iza mene krenuli u šumu, znači u roku od par minuta su nestali, doduše malo sam ih zbunila pošto sam prošla sa psom, a sinoć ih je malo niže iskrcao evo tu gdje praktički stojim'', rekla je gospođa Sandra iz Viškova.

Obje večeri taksi dovozi četvoricu migranata. U naselje s puno djece. Roditelji kažu, to neće tolerirati. Policiju su obavijestili. Ne žele nemir i probleme zbog pohlepnih pojedinaca koji na švercu migranata masno zarađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo