STIŽE TOPLINSKI UDAR OPASAN ZA ZDRAVLJE, VAKULA UPOZORAVA: /

'Temperatura bi ponegdje mogla biti najviša u posljednjih stotinjak godina'

Image
Foto: PIXELL

Državni hidrometeorološki zavoda uputio je upozorenje da od sutra do nedjelje stiže toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

6.7.2017.
7:59
PIXELL
VOYO logo

Temperatura zraka bit će gotovo posvuda viša od 30°C. Štoviše, u većini mjesta - i na kopnu i na moru - čeka nas oko 35°C, a ponegdje će temperatura zraka možda biti i viša. Noći će biti relativno tople, posebno na Jadranu, gdje u mnogim mjestima temperatura neće biti niža od 24°C.

Glavni meteorolog HRT-aZoran Vakula kazao je da će ponegdje biti i rekordno toplo za ovaj dio godine, a najviša bi mogla biti kao nikada do sada u povijesti mjerenja posljednjih stotinjak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Slavoniji, Baranji i Srijemu četvrtak će biti nestabilniji od srijede pa će osim sunčanog vremena ponegdje vjerojatno biti i pljuskova i grmljavine. Bit će iznadprosječno toplo, štoviše, vruće, mnogima i sparno, uz uglavnom slab vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od 14 do 17 °C, a najviša oko 32 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također većinom sunčano, vruće i sparno, ali uz jači razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, osobito sredinom dana i poslijepodne. Vjetar uglavnom slab, a najniža temperatura od 14 do 17 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pretežno sunčano bit će i na zapadu zemlje. A u gorju, osobito u Gorskom kotaru, te u unutrašnjsti Istre lokalno su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar uglavnom slab, na sjevernom Jadranu samo rijetko i umjeren zapadni i sjeverozapadni, a more mirno ili malo valovito. Najniža temperatura od 12 °C po kotlinama do 22 °C na obali, a najviša dnevna od 28 do 32 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće, s najvišom temperaturom uglavnom od 30 do 35 °C. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni uz uglavnom malo valovito more.

Image

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano, štoviše vedro, uz slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko 18, uz more 21 do 24 °C, a najviša dnevna između 30 i 33 °C.

Do kraja tjedna još toplije, osobito u petak i nedjelju kada temperatura zraka mjestimice može porasti i iznad 35 °C. Tih će dana biti i nestabilnije, u kopnenom području uz mogućnost uglavnom poslijepodnevnih pljuskova i grmljavine. Tople noći ponegdje u unutrašnjosti su moguće, a na Jadranu će ih biti gotovo posvuda. U poslijepodnevnim satima vrućinu će uz more ublažavati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u nedjelju će okrenuti na jugoistočnjak, stoji u HRT-ovoj prognozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo