Što smo postigli? /

Plenkovićeva vlada pune je tri godine na vlasti: Istražili smo žive li građani bolje?

Andrej Plenković prije tri godine prisegnuo je u Vladi s Mostom

19.10.2019.
22:10
VOYO logo

Tri su godine Vlade Andreja Plenkovića. Ako se pita vladajuće, unaprijedili su  Hrvatsku i omogućili kvalitetniji život građanima. Oporba se pak pita u kojoj paralelnoj stvarnosti hdzeovci žive. Mi smo pitali i liječnike, i prosvjetare, i škverane, i poduzetnike kakve su promjene osjetili unatrag tri godine i žive li bolje.

Andrej Plenković prije tri godine prisegnuo je u Vladi s Mostom, no nakon Mostova izostanka podrške ministru financija, zahvalio im je na suradnji i u politički brak ušao s HNS-om koji je mandate izborio u koaliciji s SDP-om i koji se kleo da neće s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako su se narodonjaci raskolili, a oni koji su ostali objašnjavali sve reformom školstva, ocjena nedovoljan Vladi stiže od prosvjetara na kojima je teret reforme, a koji štrajkaju nezadovoljni koeficijentima.

"Taj zaostatak od šest posto godinama traje i ova Vlada ima priliku da to iskorigira, a onda, tek onda da postupi linerano", poručuje Pejo Nedić, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čime se to Vlada hvali?

Vlada se, s druge strane, hvali brojnim postignućima među kojima su: 

  • Rast prosječne plaće za 860 kn 
  • Rast minimalne plaće za 504 kn
  • Rast mirovina 12 %
  • Broj nezaposlenih – 112.000
  • Rast BDP-a od 2,6 – 3,5 %

Vlada se hvali rastom prosječne plaće za 860 kuna, rastom minimalca za 504 kune, porasle su i mirovine za 12 posto, doduše i dalje su u prosjeku manje od tri tisuće kuna, prepolovljena je nezaposlenost, a sve tri godine BDP raste: od 2,6 do 3,5 posto.

Preživjeli šest pokušaja opoziva

Za oporbu Plenkovićeva Vlada živi u paralelnoj stvarnosti. 

"Oni su potrošili tri godine samo da bi ostali na svojima mjestima, to se zove kupljena stabilnost, a nju će platiti građani. Neće biti reformi, ostavit će kosture nekim drugim vladama nakon njih", poručuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva Vlada i ministri su preživjeli šest pokušaja opoziva u Saboru, Milan Kujdundžić čak dva. Ni dugovi u zdravstvu ni liste čekanja nisu ga naveli da odstupi.

Sindikati su se naposlijetku ipak izborili za rast plaća, no u resoru, kažu liječnici, brojne su boljke godinama iste i ne može ih popraviti jedan ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkad smo ušli u EU više od 700-800 liječnika napustilo je Hrvatsku, mi zbog toga imamo previše prekovremenih. S druge strane, nedostaje Zakon o plaćama i da se liječnici ne opterećuju administracijom nego samo da se bave pacijentima", poručuje neurokirurg Fadil Almahariq.

Kako posluju poduzetnici?

A posluju li poduzetnici bolje nego prije tri godine dok se Vlada hvali poreznim rasterećenjima? Ugostitelji će u 4. krugu dobiti toliko željeni niži PDV od 13 posto.

"Svakako da se moglo više, ja sam vikao da je ovo kasno s 13 posto, pogotovo samo na hranu. Nije se krenulo od 1. kolovoza već od nove godine. Obveze nam kreću odmah, a olakšice uvijek kasnije", požalio se zadarski ugostitelj Stipe Knežević.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

I dok su nam brodogradilišta posrnula, na spas računaju u 3. maju u kojem su zadovoljni jer trenutno rade. No Uljanik, kažu Uljanikovci, nije u fokusu Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strateške grane industrije su uništene, radnici su godinu dana bez plaće, uhljebljivanje, nekompetentnost... Ocjena je - jedna velika nula", rekao je predstavnik Jadranskog sindikata Samir Hadžić.

Posve drukčija postava

Ova Vlada suočila se s posrnućem Agrokora, a zbog afere Borg morala je iz Vlade otići Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najkorumpiranija vlada koju smo imali, promijenila je najviše ministara, znači da sami nisu zadovoljni kako su radili posao", poručio je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Plenkovićeva postava sada je posve drukčija. U jeku afere sa zemljištem Lovro Kuščević morao je odstupiti. Plenković se zahvalio i ministrima državne imovine Goranu Mariću, poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, EU fondova Gabrijeli Žalac i demografije Nadi Murganić. 

Unatoč svim promjenama, žive li građani bolje?

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo