MALA ZEMLJA ZA VELIKI TRANZIT / Iako su Poljska i Skandinavija sve popularnije, migranti i dalje u EU najviše žele preko Hrvatske

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Samo u listopadu otkriveno je više od 9000 ilegalnih prelazaka, što je povećanje od 140 posto u odnosu na prošlu godinu, kad ih je zabilježeno 3816 i povećanje čak od 810 posto u odnosu na listopad 2019.

24.11.2021.
10:11
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

U listopadu je 40 posto svih pokušaja ilegalnih prelazaka vanjskih granica Europske unije zabilježeno na zapadnobalkanskoj ruti, piše u srijedu Večernji list.

Iako se fokus premjestio na Bjelorusiju, baltičke zemlje i Poljsku, očito je da ta ruta, preko koje migranti stižu i do granice Hrvatske, i dalje trpi najveći migrantski pritisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je ove godine na zapadnobalkanskoj ruti prijavljeno 48.500 ilegalnih prelazaka granice. Većina migranata na ovoj ruti došla je iz Sirije, Afganistana i Maroka, objavili su iz Frontexa.

Image
NASILJE NA GRANICI /

Tri godine kolaju dokazi o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima; Snimki je previše, kao i svjedočanstava: 'Netko ga je silovao granom'

Image
NASILJE NA GRANICI /

Tri godine kolaju dokazi o brutalnosti hrvatske policije prema migrantima; Snimki je previše, kao i svjedočanstava: 'Netko ga je silovao granom'

Povećanje od osam puta

Samo u listopadu otkriveno je više od 9000 ilegalnih prelazaka, što je povećanje od 140 posto u odnosu na prošlu godinu, kad ih je zabilježeno 3816 i povećanje čak od 810 posto u odnosu na listopad 2019., kad je ta brojka iznosila 1003. Za usporedbu, na istočnoeuropskim granicama, uz Bjelorusiju, u prvih 10 mjeseci ove godine zabilježeno je 8000 pokušaja prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko - preko zapadnoeuropske rute u mjesec dana u EU je pokušalo ući više migranata nego preko istočnih granica u prvih deset mjeseci ove godine.

U skladu s brojkama, i povećanim brojem dolazaka, u okolici Bihaća je krajem prošlog tjedna otvoren novi kamp za ilegalne migrante. Kod sela Lipa podignuto je kontejnersko naselje koje može prihvatiti do tisuću i pol osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto humaniji kampovi

Kontejneri su opremljeni grijanjem, električnom energijom i tekućom vodom, a tamo se uz samce mogu smještati i obitelji te djeca bez roditeljske skrbi za koje je predviđena trećina smještajnih kapaciteta.

Ranije je na tom mjestu bilo šatorsko naselje, što je potaknulo međunarodnu zajednicu, a posebice Europsku uniju, da reagira i osigura donacije kako bi se stvorili humaniji uvjeti za boravak migranata. No također, to je i centar iz kojeg kreću ilegalne migracije prema hrvatskoj granici, često i uz prešutno odobrenje lokalnih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nije željena destinacija tim ljudima, već samo tranzitna zemlja kroz koju žele proći što brže i neopaženije. Redovna procedura - dolazak na granični prijelaz i traženje azila, nakon čega se po međunarodnom pravu svaki taj zahtjev mora razmotriti, povlači sa sobom i rizik. Ako migranti jednom budu zavedeni kao tražitelji azila u Hrvatskoj, oni je ne bi smjeli napuštati, a u slučaju da ih se uhvati u nekoj drugoj EU članici, vraćaju ih u Hrvatsku, donosi Večernji list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo