12. u Hrvatskoj / I Vukovarci će odsad gledati filmove u multipleksima!

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na konferenciji za novinare su o planovima vukovarskog CineStara te same tvrtke govorili članovi Uprave Hrvoje Krstulović i Damir Milinić.

21.12.2013.
15:49
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski CineStar, prvi multipleks u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dvanaesti u Hrvatskoj, večeras počinje rad prigodnim domjenkom i prikazivanjem za uzvanike filmova "Juraj i hrabri vitezovi", "Legende u Vegasu" i "Hobit", a građanima vrata otvara sutra.

Na konferenciji za novinare su o planovima vukovarskog CineStara te same tvrtke govorili članovi Uprave Hrvoje Krstulović i Damir Milinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarci će na raspolaganju imati u potpunosti digitalizirano kino s tri dvorane, od kojih su dvije opremljene realD 3D tehnologijom, a treća kinodvorana CineStar eXtreme platnom veličine 100 kvadratnih metara. Tri dvorane ukupno imaju 419 sjedala, a prikazivat će se oko 130 novih filmova godišnje i niz drugih sadržaja poput opera, baleta i koncerata, najavio je Damir Milinić.

Prema riječima Hrvoja Krstulovića, teško je očekivati da će vukovarski CineStar uspjeti zaradom povratiti uloženih oko sedam milijuna kuna u njegovu gradnju i opremanje. "Vukovar je za nas poseban grad. Ovdje ništa ne mjerimo novcem", kazao je Krstulović dodajući kako otvorenjem vukovarskog CineStara tvrtka Blitz-CineStar obilježava 10 godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako je 2004. godine, prve godine djelovanja tvrtke, filmove u CineStar dvoranama pogledalo 1,1 milijun, a ove 2013. oko 3,5 milijuna gledatelja.

Nakon niza godina, dolaskom CineStara, Vukovarci će ponovno imati prigodu uživati u kino projekcijama, kazao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zahvaljujući se CineStaru na dolasku u Vukovar i otvaranju kina koje se nalazi u nedavno otvorenom trgovačkom centru Golubica Mall u središtu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcije za javnost u CineStaru Vukovar počinju sutra, a prvu projekciju, film "Šegrt Hlapić", CineStar poklanja učenicima Specijalne osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara. Na toj projekciji u 10 sati posebni gosti bit će glavni glumci Ena Lulić (Gita) i Mile Biljanović (šegrt Hlapić) te redatelj Silvije Petranović.

Dok budu gledali filmove u CineStar dvoranama, mnogi Vukovarci zacijelo će se prisjetiti kina u gradskoj četvrti Borovo naselju koje je kao jedino kino u Vukovaru djelovalo godinama nakon Domovinskog rata i bilo rado posjećeno, ali već godinama u njemu se ne prikazuju kino projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima vukovarskog kroničara Mirka Kovačića, prve filmove u Vukovar je još 1922. donio ondašnji rabin vukovarske židovske općine, a projekcije su se održavale u prostoru židovske škole. "Prvu veliku kino dvoranu Vukovar je dobio 1932. godine u Borovu naselju, odmah nakon izgradnje tvornice Borovo", navodi Kovačić dodajući kako su između 1939. i 1942. godine filmovi prikazivani u tadašnjoj ženskoj osnovnoj školi "kod gospođe Zimonić".

Nakon Drugog svjetskog rata, Vukovarci su filmove mogli gledati u čak tri kina, u Borovu naselju te nekadašnjem Grand hotelu i Malom kinu poznatom kao "Jugokino", prisjeća se taj kroničar dodajući kako je Malo kino s radom prestalo 1985./6. godine. Agresijom na Vukovar 1991. godine zamrla je i kino djelatnost, koja je u Vukovaru obnovljena nakon Domovinskog rata stavljanjem u funkciju kina u Borovu naselju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo