I MILIJAN BRKIĆ PRED / USKOK-om! Otkriveno što mu je Franjo Varga napisao u poruci neposredno prije uhićenja

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Milijan Brkić ispitan je prošloga tjedna u prostorijama USKOK-a u svojstvu svjedoka u aferi SMS

21.12.2018.
8:47
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Kao svjedok u aferi SMS, potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, ispitan je prošloga tjedna u prostorijama USKOK-a u svojstvu svjedoka u aferi SMS, piše Jutarnji list.

Istraga se vodi protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, koji je do uhićenja bio vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a riječ je o zatvorenoj fazi istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A, KALMETA KOMENTIRAO DARUVARCA: /

'Ako išta u životu mrzim, onda mrzim siledžije koji tuku žene'

Image
PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A, KALMETA KOMENTIRAO DARUVARCA: /

'Ako išta u životu mrzim, onda mrzim siledžije koji tuku žene'

Tužitelje su zanimale dvije teme

Neovisno o tome što je još uvijek sve zatvoreno za javnost, Jutarnji list je došao do informacija o tome da su tužitelje zanimale prije svega dvije teme.

Prva je odnos Brkića s Franjom Vargom i pitanje korištenja određenih Varginih usluga, a druga je kako došlo do "pucanja" tajnih policijskih mjera, odnosno Brkićeva komunikacija s Vargom i s Blažom Curićem u tjednu Vargina uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije uhićenja Vargu kontaktirali Karamarko i Brkić

Naime, policijski istražitelji koji su nadzirali Vargu, dan ili dva prije Vargina uhićenja 20. rujna zabilježili su da su Vargu kontaktirale dvije osobe. Jedna od njih je bio Tomislav Karamarko, a drugi Milijan Brkić.

Međutim, Brkić nije uputio telefonski poziv Vargi, već je poslao kratku SMS poruku, doznaje Jutarnji list. Ne zna se jesu li nastavili komunikaciju i na koji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dojave poslao poruku Brkiću

Dana 20. rujna oko 20.30 sati Varga je potom primio poziv s jednokratnog broja mobitela od nepoznate osobe koja ga je upozorila da je pod kriminalističkim nadzorom te mu savjetovala da uništi hard diskove i USB stickove.

Prema Varginom priznanju, nazvao ga je Blaž Curić, koji je nekoliko dana kasnije uhićen. Nakon dojave da je pod istragom, Varga je, navodno kontaktirao putem Messenger aplikacije Milijana Brkića s pitanjem treba li doista uništiti podatke kako mu je savjetovano. Na poruku, Brkić, navodno, nije odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, postavlja se pitanje je li Varga zaključio da mu je dojavu uputio Brkić preko posrednika ili je možda želio kod Brkića provjeriti koliko je situacija doista ozbiljna. Svakako će biti zanimljivo čuti kako je Brkić objasnio tu spornu situaciju.

Nije uništio podatke

Neovisno o upozorenju, Varga ipak nije uništio podatke. Pretragom je pronađen veći broj računala, USB-ova i mobitela, na kojima su ostali sačuvani gotovo svi podaci, detaljno arhivirana sva komunikacija i dokumentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njega su pronađene i sporne SMS prepiske koje je javnosti prezentirao Zdravko Mamić kako bi “dokazao” pritisak Dinka Cvitana na osječke suce. Također, tu je i navodna prepiska premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić o slučaju Agrokor.

Brkićev odnos s Vargom

Kako pretpostavlja Jutarnji list, vezano za Brkićeve ranije odnose s Vargom, USKOK-ovi tužitelji su vjerojatno ispitivali Brkića vezano uz Varginu obranu u kojoj ga je više puta spominjao, tvrdeći da je za Brkića odradio određene zadatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Varga je tvrdio da je Brkić iskoristio rezultate nekih njegovih istraga kako bi pritisnuo i s glavne scene uklonio neke političke protivnike.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo