Podrška i drugih dionika / HUP podržava povećanje kvota za uvoz radne snage: 'Na tom problemu treba raditi bez odlaganja'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Uz poduzimanje sustavnih mjera, nužno je i dalje raditi na dodatnoj fleksibilizaciji uvoza radne snage, ističu iz HUP-a

24.7.2017.
15:43
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017. koju je nedavno donijelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a prema kojoj se kvota za uvoz stranih radnika povećava za 2.053 dozvole za djelatnost graditeljstva. Također, HUP pozdravlja i Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj će se dozvole za vozače autobusa preraspodijeliti u kvotu za vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu čime će se omogućiti veći uvoz strane radne snage za to, također deficitarno zanimanje. 

Iz Hrvatske udruge poslodavaca naglašavaju kako je, uz poduzimanje sustavnih mjera kojima bi se uskladile kvote i programi u obrazovnom sustavu potrebama tržišta rada te omogućila brža i učinkovitija prekvalifikacija i aktiviranje velikog broja nezaposlenih, nužno i dalje raditi na dodatnoj fleksibilizaciji uvoza radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HUP je tijekom prethodnih godina u više navrata predlagao korištenje tzv. slovenskog modela prema kojem se kvote odobravaju sukladno stvarnoj potrebi koju poslodavci imaju u određenom trenutku, umjesto da se propisuju unaprijed na godišnjoj razini kao što je to slučaj u Hrvatskoj. Ovu staru HUP-ovu inicijativu danas podržavaju i komore te druge udruge svjesne veličine i značaja problema nedostatka radne snage za hrvatsko gospodarstvo pa se nadamo da će ju u praksu čim prije uvesti i Vlada RH", stoji u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Kako problem nedostatka radne snage ne bi postao jedna od većih prepreka nužno potrebnom snažnijem gospodarskom rastu, ističu iz HUP-a, na njegovu rješavanju treba raditi bez odlaganja koristeći najbolja iskustva i prakse drugih zemalja i na kratkoročnom i na dugoročnom planu kroz blisku suradnju svih relevantnih Vladinih resora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike