HUIĆ OTKRIO: / 'U početku smo mislili da možemo osvojiti tri mandata, ali jedan efekt će nas pogurati dalje'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Stvar sa SDP-om i HDZ-om i njihovim političkim programima jest to što su zanimljivo štivo, ali se ne ostvaruju'

16.6.2020.
11:38
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik udruge Lipa Davor Huić, koji se politički angažirao kao dio koalicije sa strankama Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom, rekao je u razgovoru za N1 kako ni HDZ ni SDP svoje programe ne ostvaruju.

"Ja sam pogledao ekonomske programe HDZ-a i SDP-a i ne bih duboko ulazio u njihovu analizu kad znamo da ih neće ostvariti. Stvar sa SDP-om i HDZ-om i njihovim političkim programima jest to što su zanimljivo štivo, ali se ne ostvaruju", rekao je Huić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANALITIČARI O IZBORIMA: /

'Plenkoviću je jedan čovjek zadao veći udarac od svih afera; Bernardićeve liste? 'To je jedna vrsta ziherunga'

Image
ANALITIČARI O IZBORIMA: /

'Plenkoviću je jedan čovjek zadao veći udarac od svih afera; Bernardićeve liste? 'To je jedna vrsta ziherunga'

Dvije glavne teme

Govoreći o ulasku u koaliciju sa strankama Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom, Huić je rekao kako im je fokus na razvoju te da su se složili oko dvije glavne teme, nužnost provođenja reformi i borba protiv korupcije i transparentnost. Dodaje da su napravili jednu cjelinu koja bi mogla zaobići prepreku koju D'Hondtova metoda postavlja.

Huić kaže kako su u početku mislili da mogu osvojiti tri mjesta u Saboru, ali kako će ih sinergijski efekt koalicije pogurati dalje te misli da mogu ostvariti dobar rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet ključnih točaka programa koalicije

Huić je nebrojio i pet glavnih točaka programa koalicije. "Manji porezi su prvo. Idemo pustiti ljudima i poduzetnicima da prodišu. Reforma javnog sustava je drugo. Tu mislimo da trebamo provesti reforme nagrađivanja po učinka. Treće je više slobode za poduzetnike. Četvrto je transparentnost, a peto je reforma pravosuđa", objašnjava Huić.

Pojasnio je i što bi točno značili manji porezi. "Mi smo formulirali prijedlog da se smanji porez na dohodak i porez na dobit od 10 posto. To je naša vizija. Dakle, rasterećenje rada da se kreira više vrijednosti. Ti ne možeš imati socijalnu državu, ako nisi bogat. Švedska nije postala bogata tako da oporezuje zemlje do smrti. Mi smo najsiromašnija zemlja EU-a, mi ne možemo imati istu razinu poreza", pojašnjava Huić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preagresivno zaključavanje tijekom epidemije

Smatra da je naše "zaključavanje" tijekom vrhunca epidemije koronavirusa bilo preagresivno i da smo presporo izašli iz njega.

"Mi se bez pomoći EU-a nećemo moći izvući iz krize. Trebalo bi izbjeći da ta kriza tako dugo traje kao ona 2009. Zabrana rada nedjeljom je čisti prorecesijski potez, odnosno potez koji produbljuje recesiju jer dodatnih 10 tisuća ljudi šalje na burzu rada", kaže Huić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo