PROBLEMATIČNE CIJENE NA TRŽIŠTU /

Hrvatskoj nedostaje 3000 zaštitara: 'Otišli su raditi u druge zemlje EU'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Poslodavci tvrde da zbog niskih cijena na tržištu, svojim zaposlenicima ne mogu podići plaće za više od nekoliko stotina kuna, što nije dovoljno da ih se zadrži

19.2.2018.
18:14
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Uspjeh s tužbom protiv Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) temeljem koje je Ustavni sud RH srušio rješenje o navodnom udruživanju sedam domaćih zaštitarskih tvrtki u kartel nakratko je vratio optimizam u tu branšu, koja se u zadnje vrijeme suočava s još ozbiljnijim problemom, a to je manjak zaposlenika.

"Suočeni smo s enormnim manjkom radne snage - od 13.500 hrvatskih zaštitara, njih 3000 otišlo je tražiti posao u drugim zemljama EU-a. Ti su se ljudi većinom vratili svojim baznim zanimanjima, poslovima za koje su školovani, a zaštitarstvom su se bavili samo dok ne nađu neki bolje plaćeni posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo mi lani dvaput dizali plaće, ukupno za 15 posto, jednom zbog Vladina povećanja iznosa minimalne plaće, a drugi put kako bismo na tržištu uspjeli naći nove radnike", kazao je za Poslovni dnevnik vlasnik Sokol Marića - Zlatko Marić, temeljem čije su ustavne tužbe zaštitari srušili optužbu o navodnom kartelu. 

Problem s manjkom kadrova imaju i drugi zaštitari. Poslodavci tvrde kako, zbog niskih cijena na tržištu, svojim zaposlenicima ne mogu podići plaće za više od nekoliko stotina kuna, što nije dovoljno da ih se zadrži.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Marić ima i dodatno problem do kojih je došlo kada Konzumu nije mogao naplatiti dug od 142 milijuna kuna nastao temeljem regresnih mjenica, a koji će većinom morati biti otpisan. Zbog prijeteće buduće nelikvidnosti, tvrtka Sokol Marić ušla je u listopadu 2017. u postupak predstečajne nagodbe. 

Marić je u međuvremenu u srpnju 2017. pokrenuo i tvrtku Sokol d.o.o., također registriranu za djelatnost privatne zaštite, ali o razlozima osnivanja i poslovanju ne želi govoriti, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo