HRVATSKOJ KRONIČNO NEDOSTAJE 100.000 GRAĐEVINSKIH RADNIKA: / Dolazi sve više stranaca koji su zadovoljni uvjetima

Image

Otkad je Hrvatska dopustila građevincima da slobodno radnike uzimaju iz cijelog svijeta sve je više onih koji stižu u našu zemlju trbuhom za kruhom

18.3.2021.
13:56
VOYO logo

Nije novost da u Hrvatskoj nedostaje građevinskih radnika, a slijedom prošlogodišnjih događanja, koja uključuju potrese, za obnovu Zagreba i banije koja treba tek početi bit će potrebno, prema procjeni HGK, najmanje 100 tisuća radnika. Premda se Hrvatska suočava s odljevom radne snage, koja se najčešće odlučuje za Njemačku, brojni strani radnici dolaze na rad upravo kod nas. Ukrajinci, Kosovari, Bangladešani, Nepalci i ostalih 23 tisuće stranih građevinskih radnika prošle je godine došlo na rad na hrvatsku bauštelu, prenosi RTL.

Image
GRAĐEVINSKOM SEKTORU OZBILJNO NEDOSTAJE RADNE SNAGE: /

Nema obnove bez uvoza radnika iz Azije i Ukrajine? 

Image
GRAĐEVINSKOM SEKTORU OZBILJNO NEDOSTAJE RADNE SNAGE: /

Nema obnove bez uvoza radnika iz Azije i Ukrajine? 

Hrvatska kao obećana zemlja brojnim stranim građevinskim radnicima

U Hrvatskoj imaju besplatan gablec i plaću koja, premda nije velika, za standard u njihovim zemljama je golema, kao nama primjerice njemačka plaća. Budući da u Hrvatskoj žive skromno, uštede nešto novca i za ušteđevinu koju šalju doma svojim obiteljima te se nakon nekog vremena vraćaju kući, a na bauštelu dolazi netko drugi iz njihove obitelji. Radnici su zadovoljni, a Hrvate smatraju gostoljubivima. "Ljudi u Hrvatskoj su dobri i gostoprimni. Nema puno plaće za moju profesiju u Ukrajini, a u Hrvatskoj je lijepo", rekao je jedan od ranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda obnova od potresa nije još započela, skela i tunela za šutu ima već sada, a jednom kada krene obnova bit će na svakom koraku. Otkad je Hrvatska dopustila građevincima da slobodno radnike uzimaju iz cijelog svijeta sve je više onih koji stižu u našu zemlju trbuhom za kruhom.

"U zadnje vrijeme u nedostatku radne snage primorani smo uvoziti radnike iz drugih zemalja, konkretno Albanija je trenutno trend", tvrdi poslovođa na gradilištu Pejo Đeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 tisuća dozvola za strane građevinske radnike odobreno je 2018. godine, 21 tisuća odobrena je godinu nakon, 2019., a prošle je godine, usprkos koronakrizi, odobreno 23 tisuće stranih građevinaca. Stižu sa svih strana svijeta, iz Nepala, Filipina, Indije, no ipak je najviše radnika iz bližih nam zemalja.

Najmanje sto tisuća bauštelaca. Toliko dio građevinara procjenjuje da će Hrvatskoj nedostajati bauštelaca narednih godina, a drugi govore kako je teško procijeniti kada će i koliko biti stvarno potreba budući da sve ovisi o masovnoj obnovi koja nikako da krene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanđelić: 'Uklanjanje zgrada trebalo bi krenuti u roku od nekih 15-20 dana'

Ravnatelj Fonda za obnova Zagreba, Damir Vanđelić rekao je kako bi prva vidljiva obnova u Zagrebu trebala krenuti uskoro. "Pa ja mislim da je ono što je najbrže vidljivo, bit će uklanjanje zgrada. Dakle, kako dolaze odluke o uklanjaju u roku nekih 15-20 dana, vidjet ćete prve zgrade koje se uklanjaju", rekao je to Vanđelić 15. ožujka.

Hrvatskoj je za obnovu Zagreba odobrena isplata 5 milijardi kuna iz EU Fonda za oporavak od potresa. Taj novac se mora povući i potrošiti do lipnja 2022. godine, stoga je za očekivati kako bi se za godinu dana mogao dogoditi najveći građevinski bum za koji će biti potrebno uvesti najviše strane radne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo