za danas.hr / Hrvatski veleposlanik otkrio da Turci staju sa spašavanjima. Rekao nam je i je li mu se javilo još Hrvata

Image
Foto: AP Images/Društvene mreže

Govorio i kako Ravnateljstvo civilne zaštite RH priprema drugi tim za pomoć na terenu

17.2.2023.
10:28
AP Images/Društvene mreže
VOYO logo

"Jučer sam dobio informaciju da je stala faza spašavanja i da sada na teren izlaze teški strojevi", kaže nam hrvatski veleposlanik u Turskoj, Hrvoje Cvitanović te dodaje kako tlo i dalje podrhtava. U četvrtak navečer pogodio ih je i nešto jači potres od 5,1 po Richteru, otkriva.

"Počinje se čistiti i uređivati da bi se mogli postaviti šatori i kontejneri jer je procjena turske strane da će obnova tog područja trajati oko tri godine", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, otkriva nam i da Ravnateljstvo civilne zaštite RH priprema drugu fazu pomoći. Nakon koordinacije, Vlada će odlučiti kada će nova tura Hrvata doći u pomoć stradalima u Turskoj.

Image
potvrdili za Danas.hr /

Hrvatica ozlijeđena u razornom potresu u Turskoj: 'U bolnici je, dobro je'

Image
potvrdili za Danas.hr /

Hrvatica ozlijeđena u razornom potresu u Turskoj: 'U bolnici je, dobro je'

"To neće biti tim za spašavanje", jasno će veleposlanik koji tvrdi i da će na teren, nakon timova s potražnim psima, izaći stručnjaci, statičari koji će utvrđivati stanje zgrada koje su nekim čudom ostale stajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom djelu gdje su pomagale naše snage sve je srušeno, ali ima još nekih dijelova gdje su zgrade cijele", rekao nam je.

Uz statičare, na teren će izaći i osoblje koje će raditi na strojevima za pročišćavanje vode s obzirom na to da na potresom pogođenom području postoje veliki problemi s pitkom vodom, ističe potom te navodi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekih strojeva za pročišćavanje vode koji su došli iz drugih zemalja tamo ima, međutim, lokalno osoblje se njima ne zna koristiti. Prema tome, treba doći netko tko bi im to pokazao i tko bi im pri radu pomogao".

Naposljetku, hrvatski veleposlanik osvrnuo se i na Hrvate na potresom pogođenom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svih pet Hrvata koji su nam se javili izašli su iz potresom pogođenog područja, na sigurnom su, živi su i zdravi. Poslije toga nisam dobio dojavu niti jednog hrvatskog državljana. Mi cijelo vrijeme kontroliramo to područje preko lokalne policije, a lokalne vlasti popisuju ljude tamo. Teoretski postoji šansa, ali zakonski se oni nama nisu obvezni javiti", zaključio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo