HRVATSKI UGOSTITELJI I HOTELIJERI U REPUBLICI SRPSKOJ TRAŽE SEZONSKE RADNIKE: / 'Nude nam plaću i do 2000 eura mjesečno'

Image
Foto: PIXSELL
17.2.2018.
14:15
PIXSELL
VOYO logo

Poučeni lanjskim iskustvom kada su imali silnih problema s manjkom sezosnkih radnika, hrvatski ugostitelji i hotelijeri ove godine su započeli potragu za sezonskim radnicima puno prije turističke sezone. Mnogi sezonce traže u susjednoj Bosni i Hercegovini, a spremni su im platiti i do 2.000 eura mjesečno, piše banjolučki Glas Srpske.

Potvrđuju to brojni oglasi na portalima i društvenim mrežama u kojima se nude poslovi u restoranima, kafićima i hotelima na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISELJAVANJE IZ HRVATSKE UZELO DANAK: /

Krenula sumanuta potraga za sezoncima, nedostajat će ih čak 20.000!

Image
ISELJAVANJE IZ HRVATSKE UZELO DANAK: /

Krenula sumanuta potraga za sezoncima, nedostajat će ih čak 20.000!

Najniža plaća koja se nudi je 1000 eura

U oglasu jedne hrvatske turističke kompanije, čiji su predstavnici prije desetak dana boravili u Banjaluci i razgovarali sa zainteresiranim radnicima, najniža mjesečna plaća koja se nudi je 1000 eura.

"U našim hotelima i kampovima u Poreču, Rapcu, Dubrovniku, Krku i Rabu potrebno je više konobara, kuhara, sobarica i drugog osoblja. Smještaj i topli obrok idu na teret poslodavca", stoji u spomentom oglasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glas Srpske razgovarao je s 50-godišnjom Banjolučankom Jelenom M. koja je zainteresirana za sezonski posao sobarice na hrvatskom primorju.

"U Banjoj Luci godinama vodim kafić, ali stalno sam na nuli, pa sam odlučila da na ljeto odem do jadranske obale kako bih zaradila koju marku. Na sastanku su predstavnici hrvatske kompanije uzeli moje podatke i obećali da će se javiti u roku od deset dana", kazala je Banjolučanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom sastanku bio je i profesionalni kuhar David Štrkić, koji je također zainteresiran za posao. Iako kaže da se na tom sastanku nije spominjao iznos plaće, od drugih je čuo da nije niža od 1100 eura. Ako bude pozvan , trebao bi raditi u Poreču.

Profesionalni kuhar može zaraditi i do 2000 eura

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Repulici Srpskoj, Željko Tatić, kaže kako mu se obratilo na desetke poslodavaca iz Hrvatske koji uz dobru dnevnicu, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamošnji poslodavac, za razliku od naših, radnike odmah prijavljuje i uplaćuje im zdravstveno osiguranje. Ono što je najvažnije sezonski radnici su u Hrvatskoj prijavljeni na plaću koju primaju, dok se prekovremeni sati dodatno plaćaju", kazao je Tatić dodavši da profesionalni kuhar može mjesečno zaraditi i 2.000 eura.

Po njegovoj procjeni, ove godine u Hrvatsku će na sezonski rad otići između 2.500 i 3.000 ljudi iz Republike Srpske. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu kako ne mogu procijeniti koliko će radnika iz BiH otići na sezonski rad na Jadran jer još nije potpisan sporazum s Hrvatskom o sezonskom zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo