sabor kao autobusna stanica / Hrvatski političari barem u nečemu obaraju rekorde: u 15 mjeseci stranku ili klub promijenilo 18 zastupnika

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj se po zastupniku dobiva više od 330.000 kuna iz državnog proračuna, a po zastupnici deset posto više pa s obzirom na to i broj 'prebjega', neke stranke ostale i bez milijuna kuna

23.1.2018.
10:22
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prelazak iz stranke u stranku ili iz jednog kluba zastupnika u drugi nije novost na hrvatskoj političkoj sceni. No, ovaj saziv Hrvatskog sabora mogao bi ostati zapisan kao rekorder po broju takozvanih prebjega. U samo 15 mjeseci već je 18 zastupnika promijenilo što stranački, što klupski dres, prenosi Glas Slavonije.

Razlozi za “transfere” bili su različiti, najčešće interesni, ali u pojedinim slučajevima i posljedica stranačkih raskola ili ideoloških neslaganja. Tako su se, primjerice, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, izabrani na listi HDZ/HSLS, nakon HDZ-ova ulaska u koaliciju s HNS-om distancirali od tog kluba, a Hasanbegović je u međuvremenu i izbačen iz HDZ-a, jer je na lokalnim izborima izabrao listu nezavisne Brune Esih. Potom je njih dvoje osnovaloi svoju stranku stranku - Neovisni za Hrvatsku, a u istoimenom saborskom klubu pridružio im se i nezavisni Željko Glasnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbrojnije odstupanje od onoga što su pokazali izbori dogodilo se u HNS-u, koji je nakon ulaska u novu vladajuću koaliciju, ostao bez Anka Mrak Taritaš, Vesne Pusić, Nade Turina-Đurić i Gorana Beusa Richemberga. Danas su oni već u novoj stranci - Glas, a u klubu s njima je i HSU-ov Silvano Hrelja, također izabran na koalicijskoj listi SDP/HNS/HSS/HSU. Taj je klub ostao i bez bivšeg SDP-ovca Tomislava Žagara, koji je odmah nakon izbora napustio stranku i danas je nezavisni zastupnik koji surađuje s Mostom, kao i Tomislava Sauche, koji je spas od kaznenog progona pokušao pronaći u izlasku iz SDP-a, a potom i ulaskom u Klub HNS-a.

Željko Lacković, pak, nije u Klubu Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih vijećnika, iako slijedi naputke Milana Bandića (koga mijenja u Saboru) u važnim glasovanjima. Osnovao je i svoju stranku “Željko Lacković - nezavisne liste”, a razlozi su tek praktične naravi - financiranje na lokalnoj razini. U tom “Bandićevom” klubu nalazi se Kažimir Varda, iako je u Sabor izabran kao HSU-ovac na koalicijskoj listi koju je predvodio SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borac za prava hrvatskih dužnika koji su stradali zbog “švicaraca” Goran Aleksić u Sabor je pak ušao na koalicijskoj listi koju je predvodio Živi zid i u njihovom je klubu, ali je odmah potom osnovao svoju stranku Snaga.

Na koalicijskoj listi sa Živim zidom izabrani su i Ivan Lovrinović i Ivica Mišić, tada kao stranka Promijenimo Hrvatsku. Obojica nisu niti u klubu sa Živim zidom, a Mišić je u međuvremenu izbačen iz stranke i u pravilu glasa za HDZ. Slično kao i Marin Škibola, izabran na listi Živog zida, koji je u međuvremenu napustio i sada je nezavisni zastupnik. Hrvoje Runtić je pak napustio Živi zid nakon izbora i pridružio se Mostu i njihovom klubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kao najsvježiji primjer je bivši Mostov ministar policije Vlaho Orepić koji je napustio Most i sada je nezavisni zastupnik, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo