prevara /

Hrvatski pčelari upozoravaju: police trgovina pune jeftinog kineskog meda koji se prodaje pod domaći

Image
Foto: Thinkstock

Kilogram kineskog meda nabavlja se po cijeni od 1,30 eura pa se izmiješa domaći i strani med, nekada u omjeru 90 (kineskog) :10 posto domaćeg i takav stavlja na police trgovina

14.11.2016.
10:20
Thinkstock
VOYO logo

Police hrvatskih trgovina pune su jeftinog kineskog meda koji se prodaje pod domaći, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska, koja obiluje kvalitetnim medom, samo je lani uvezla 853 tone meda, što je pet puta više nego 2010. Hrvatski proizvođači prisiljeni su svoj med izvoziti jer ne mogu cijenom konkurirati jeftinom uvozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatskim pčelarima otkupljivači nude samo 18 kuna za kilogram meda, što je, kako kaže dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Ivan Mravak, mizeran iznos. Jer se, objašnjava, na održavanje jedne košnice potroši više od 20 kuna, a on ih, primjerice, ima više od 400 po Dalmaciji. Mravak je 600 kilograma svoga meda prodao na slovačko tržište za gotovo trput veću cijenu.

"Kilogram kineskog meda nabavlja se po cijeni od 1,30 eura pa je jasno zašto nam trgovci nude tako malo. Oni izmiješaju domaći i strani med, nekada u omjeru 90:10 posto i onda teglicu od 900 grama takvog meda, u kojoj je većina, ponavljam, kineskog ili argentinskog meda, prodaju po cijeni od 60 do čak 80 kuna. Kupac to ne zna jer na deklaraciji jedne takve mješavine pod zemljom prijekla stoji: 'EU i treće zemlje'. Od Ministarstva poljoprivrede smo stoga zahtijevali da se to ispravi. Od novog ministra Tomislava Tolušića tražit ćemo i da hitno spriječi prodaju krivotvorenog meda uz prometnice i po štandovima", kaže Mravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupcima savjetuje da dobro promisle hoće li u trgovini kupiti med od 12 ili 15 kuna jer takav proizvod, kaže, može biti na granici toksičnosti. Kao primjer krivotvorine navodi med od lavande kojeg godinama nema pa ako se pojavi na policama trgovina, sigurno nije pravi med, već proizvod na bazi eteričnih ulja ili melase.

"Hrvatski med je na cijeni svudje osim kod nas. Njemačka je daleko najveći potrošač i naši proizvođači najviše tamo izvoze, no otvorilo se i englesko, austrijsko i slovensko tržište. Slovenci nude 42 kune po kilogramu meda", dodaje Mravak.

Kako prepoznati pravi med?

Kristalizacija meda dokaz je da je on pravi jer nju mogu izazvati samo priordni šećeri, glukoza i fruktoza, kaže Mravak. No, med se ne mora odmah početi kristalizirati. kod svjetlijih vrsta, proces kristalizacije može potrajati i dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je med napravljen na bazi eteričnih ulja, imat će intenzivan miris. Lažni med može imati bolji okus, čemu pridonose industrijski šećeri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo