HRVATSKI NAVIJAČI TUŽE DRŽAVU EUROPSKOM SUDU: / 'Povrijeđeno nam je jedno od osnovnih ljudskih prava, evo i primjera...'

Image
Foto: PIXSELL/AFP

Europski sud za ljudska prava raspravljat će o odnosu hrvatske policije i hrvatskih sudova prema hrvatskim navijačima.

22.2.2017.
13:17
PIXSELL/AFP
VOYO logo

Naime, skupina njih podnijela je tužbe sudu u Strasbourgu koji je prihvatio, te od Vlade RH zatražio očitovanje o primjeni Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Kršenje osnovnih ljudskih prava?

Naime, u tužbama navijači tvrde da im je povrijeđeno jedno od osnovnih ljudskih prava što ih propisuje Europska konvencija. Riječ je o pravu koje jamči da nitko ne može biti dva puta procesuiran za isto nedjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iz tužbi proizlazi da hrvatske vlasti čine upravo to.

U jednoj od njih, navijač opisuje kako je 9. kolovoza 2012. godine kažnjen zbog izgreda tijekom utkamice odigrane dan ranije. Radilo se o utakmici između Dinama i moldavskog Sheriffa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažnjeni zbog izazivanja nereda

Prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima izrečena mu je uvjetna zatvorska kazna od 25 dana. Istom presudom izrečena mu je i zaštitna mjera kojom mu je zabranjeno nazočiti Dinamovim utakmicama na stadionu u Maksimiru idućih godinu dana.

Međutim, 3. travnja 2014. godine Prekršajni sud u Zagrebu na zahtjev policije donio je tzv. preventivnu mjeru za ovog navijača. Riječ je o mogućnosti što ju propisuje Članak 34a, Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima da su na osnovu bilo koje dostupne informacije o ponašanju navijača tijekom neke utakmice donese zabranu koja može trajati od šest mjeseci do godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preventivna mjera - godina dana zabrane

Tako je u ovom slučaju, na osnovu presude od 9. kolovoza 2012., Prekršajni sud zaključio kako ima informaciju koja kompromitira navijača, te mu izrekao preventivnu mjeru zabrane prisutnosti Dinamovim utakmicama u domovini i inozemstvu na rok od godinu dana.

Navijač je dobio obvezu javljati se policiji dva sata prije svake utakmice, te prijaviti adresu na kojoj će se tijekom odigravanja susreta nalaziti, kao i gdje će biti dva sata nakon završetka. Na osnovu iste presude morao je policiji predati putovnicu sedam dana prije svake Dinamove inozemne utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijač se na tu presudu žalio Visokom prekršajnom sudu tvrdeći da se radi o dvjema presudama za isti događaj, te da se drugom presudom krši njegovo osnovno ljudsko pravo da ne može za isto nedjelo biti dva puta kažnjen.

Ustavni sud RH ga odbio

Potkraj travnja 2014. godine žalba mu je odbijena. Sud je objasnio kako u drugom slučaju navijač nije kažnjen, već je samo dobio preventivnu mjeru koja ga je trebala onemogućiti u izazivanju nereda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je navijačeva tužba Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je, međutim, o njoj odbio raspravljati, odbivši je kao neprihvatljivu.

Još trojica navijača, uz pomoć odvjetnika Davorina Karačića, tužbe su podnijela zbog istog ovakvog slučaja, dok su se dvojica Europskom sudu za ljudska prava obratila nakon što su preventivne mjere dobila iako su u prekršajnim postupcima bili oslobođeni ili su prijave povučene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se odgovor hrvatske Vlade

'U tužbama navijači tvrde kako su dvaput kažnjavani za isto nedjelo, prvi put u prekršajnom postupku pokrenutom zbog prijava za sudjelovanje u izgredima, a drugi put u postupku za izricanje preventivnih mjera kojima im se zabranjuje nazočnost sportskim natjecanjima', potvrđeno je s Europskog suda za ljudska prava koji od zastupnice Hrvatske pred sudom u Strasbourgu Štefice Stažnik traži da se očituje jesu li navijači doista dvaput kažnjavani za isto nedjelo, jer to predstavlja kršenje konvencijskog prava.

Uz to, hrvatske vlasti trebat će odgovoriti i na pitanje je li izricanje preventivne mjere bilo utemeljeno na dostatno utemeljenim kriminalnim optužbama, što proizlazi iz ranije donijetih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo