HRVATSKA UVODI JOŠ JEDNO OBVEZNO CJEPIVO ZA BEBE: /

'Radi se o tisućama bolesnika'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim sprečavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije

26.9.2018.
8:44
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Od iduće godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka.

Riječ je o bakteriji koja uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Bakterija (streptococcus pneumoniae) je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kada je riječ o upali pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Prikladnije 13-valentno cjepivo

Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta, među ostalim u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU-a, dok se PCV 10 koristi u 39 zemalja, a većinom se radi o afričkim i južnoameričkim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči natječaja za odabir cjepiva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo poručilo je kako je za Hrvatsku prikladnije 13-valentno cjepivo od 10-valentnog, jer sadrži serotipove bolesti koji su u nas učestaliji i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" GoranTešović kazao je kako je struka razmatrala oba cjepiva te su, s obzirom na hrvatske podatke o invazivnoj pneumokoknoj bolesti, prednost dali 13-valentnom cjepivu.

Štiti i od neinvazivnih oblika bolesti

Za razliku od PCV 10, cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna sertipa 19a, 6a i 3, pri čemu serotip 19a uzrokuju najgore oblike pneumokoknih bolesti, jer se javlja u 47 posto djece mlađe od pet godina.

Osim sprečavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tešović kaže kako je za očekivati da bi se zbog cijepljenja smanjio pobol od upale srednjeg uha u djece za 30-40 posto, upale pluća za 50 posto, a meningitisa za 70 - 85 posto.

Preciznih podataka o učestalosti invazivne bolesti izazvane pneumokokom nema, a na temelju krvnih nalaza procjenjuje se da teži oblik bolesti izazvane tom bakterijom ima 33 djece mlađe od dvije godine na 100.000 djece. Podaci iz Zagreba pokazuju veću učestalost, 80 na 100.000, no Tešović to pripisuje činjenici da se u glavnom gradu bolesnu djecu češće testira pa je i slika realnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o tisućama bolesnika", ističe Tešović.

Imunologinja iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb JadrankaKelečić istaknula je kako se cjepivo PCV 13 već koristi u Hrvatskoj kod djece s kroničnim bolestima srca, pluća i bubrega, te s urođenim srčanim greškama, koja se redovito cijepe protiv pneumokoka na teret HZZO-a.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo