KRILA OLUJE ZAVRŠILA SVEČANOST / Plenković se okomio na 'jalove optužbe iz Srbije'; Milanović: 'Hrvatska je bila ucjenjivana, najbolje ljude smo slali u Haag...'

Image

Hrvatska obilježava Dan pobjede, a svečana proslava uz nazočnost državnog vrha održala se u Kninu

5.8.2022.
8:50
VOYO logo

Završena je svečanost obilježavanja Dana pobjede

Završila je središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i 27. godišnjice VRO "Oluja", koja je u petak održana na stadionu NK Dinara, a trenutno traje misa ​u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.  Jutros je proslava počela prijavkom predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku​, a za to vrijeme je ​na tvrđavi podignuta državna zastava uz pjevanje himne. ​Obilježavanje se nastavilo zvonjavom crkvenih zvona, najavom plotuna, čitanjem povjesnice i imena svih poginulih branitelja u Oluji, kao i minutom šutnje.

Potom su na NK Dinara uslijedila obraćanja četvorice govornika - umirovljenog general pukovnika Mladena Markača, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića. Od 11 do 11.14 sati je ​izveden ​program akrobatske grupe Krila oluje i prelet helikoptera MORH- a i MUP-a, a svečanost na nogometnom stadionu završila je ​uz malo kašnjenje zbog dugih govora u 11.30 sati. Prethodno su izaslanstva položila cvijeće i upalili svijeće kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića.

​Nešto prije podneva na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika "Oluja 95" je nekadašnji zapovjednik 9. bojne HOS-a Marko Skejo​ nakon polaganja vijenca postrojio svoje suborce, kao što to već godinama čini, nakon čega je uslijedio pozdrav "Za dom spremni" kojega su uzviknuli tri puta. Službeni završetak programa je u 14 sati, nakon čega slijedi drugi dio programa koji organizira Grad Knin, u kojem će u 21 sat početi koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opća opasnost.

I ove, kao i prethodnih godina, u Kninu je primjetan manji broj ljudi, no nije jasno jesu li uzrok tome visoke temperature, jer je na stadionu NK Dinara na suncu izmjereno nevjerojatnih 43 stupnjeva Celzija, ili nešto drugo.  No, brojni građani s kojima su novinari pričali u Kninu izrazili su negodovanje jer im nije dozvoljeno da uđu na stadion bez akreditacija, pa je dio njih preskakao zid kako bi mogao vidjeti barem dio svečanosti.

I nekoliko branitelja je izrazilo razočarenje što ne mogu doći do trga za vrijeme trajanja ceremonije. Kažu, borili su se za Hrvatsku i oslobodili Knin, a danas im ne daju prići trgu, stoga su uvjereni da se to radi "kako bi se branitelje i građane maknulo što dalje". Organizacija je ove godine bila gora nego lani pa su se tako brojne novinarske ekipe "pržile" satima na suncu, nisu imale gdje pisati svoja izvješća da bi na kraju, iako su prethodno bile najavljene, ostali bez izjava glavnih govornika na stadionu.

Nastupom Krila Oluje završila je središnja svečanost

11.40 Nastupom akrobatske skupine Krila Oluje završena je sredisnja svecanost obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Image
Foto: Davor Pukvalec/Pixsell

Tijekom svečanosti preletjeli su i Black Hawk helikopteri te migovi iznad Knina.

Image
Foto: Davor Pukvalec/Pixsell
Image
Foto: Davor Pukvalec/Pixsell

Milanović: Ova zemlja je jedino bitna nama

11.15 Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da se "više puta zapitao zašto svake godine dolazimo ovdje na ovo isto mjesto i svake godine imamo uvijek nešto isto i novo za reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je to toliko jako? Hrvatska je svoj put prošla teško i ništa nije dobila besplatno, nego skupo uz visoku kamatu. Ova zemlja je jedino bitna nama, da je jedino nama stvarno stalo do ove zemlje i da su svi drugi samo promatrači", rekao je. "Kada govorimo o položaju Hrvata u BiH, iza nas je skoro 30 godina gledanja, rada, pokušaja, vjerovanja, uzaludnih vjerovanja, očaja. Reći da je Hrvatska jamac Daytona, ali nije dovoljno. Ljudi koji su dali svoje zdravlje i živote za Hrvatsku, očekivali su više", rekao je.

"Hrvatski narod u BiH ne samo da je obespravljen, nego ga se i vrijeđa. Hrvatsku se prokazuje kao koljevku zajedničkog zločinačkog poduhvata i to rade isti oni koji su dobivali najviša odlikovanja za suradnju u ratu. Koristi se prilika da se nagazi slabijeg od sebe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se mora suprostaviti. Nismo puki, pasivni promatrač nego aktivni pripadnik zajednice, nismo ušli u NATO da bismo bili korisnici EU fondova, nego da bismo našu državu i instrumente koji stoje na raspolaganju koristili u našem interesu. To je politika u koju vjerujem, osjećam da nema alternative".

"Druga tema je mogla biti Oluja i odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz ovih krajeva. To je ljudska tragedija, ali tome je prethodila ljudska pohlepa i ljudska glupost. Danima prije Oluje nisu htjeli pristati na Plan Z4. A taj plan za Hrvatsku nije bio povoljan, ali ga je Hrvatska bila spremna prihvatiti. Međutim, migom sudbine, ohološću onih koji su mogli dobiti više, to nisu prihvatili, i na djelo su stupili oni najhrabriji među nama. Hrvatska je mogla biti podijeljena na UN zone. Oluja je bila veliki rizik, treba biti svjestan da Hrvatska vojska tada nije imala streljiva za više od 2 tjedna borbe. Hrvatska vojska razbila je neprijatelja i tek tada se stupa za zeleni stol i pregovara. Napravljen je "power sharing agreement", precizno je definirano tko na što ima pravo, a to se danas obezvrjeđuje. Argumenti su na našoj strani ", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo svoj posao i svoje obveze, svoju vojsku u koju moramo ulagati. Lijepo je imati skupe cipele, ali ako je ostala roba nedostatna, treba se zapitati je li to rješenje. Zadatak naše vojske, koja je nastala od boljih anđela naših duša je obnova naše države i čuvanje teritorija, drugi je stanovništvo, građani ove zemlje. I demokratski izabrana vlast od većina na određeni mandat. Zadatak je hrvatske vojske prije svega obrana domovine. Što sam stariji i iskusniji, tumačim to čim konzervativnije, čim bliže domu, tim bolje. Ovaj dan ogroman je dan za hrvatsku državu. Prvih 5 godina nakon Oluje, utihnuli smo. Hrvatska je bila ucjenjivana, pritiskana, najbolje ljude smo morali slati u Haag, Gotovinu, Markača, Čermaka... Hrvatska danas nije više taoc ničega, Hrvatska može drskije jer je svjesna da su prave vrijednosti na našoj strani. Držimo se prave strane povijesti, ne branimo se šutnjom, naša postignuća su velika. Nemamo se čega stidjeti. Sretan dan hrvatskih branitelja, Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti", rekao je predsjednik Milanović.

Čitav govor predsjednika Mlanovića pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković: Budućnost Hrvatske je u našim rukama

11:07 Govorio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu. 27 godina kasnije moguće je objektivno osvrnuti se na razdbolje iza nas. Hrvatska je danas neusporedivo bolja i uređenija zemlja. Gledajući rusku agresiju na Ukrajinu, naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje snažnija i važnija. Budućnost Hrvatske je u našim rukama. Ne gubimo vjeru u naše sposobnosti. Dokazali smo 1991. i 1995., dokažimo i sada. Uvažimo razlike i zajedno nastavimo razvijati Hrvatsku. Svima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Neka nam vječno živi naša domovina Hrvatska", rekao je Jandroković.

Čitav govor predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Najavljene optžnice iz Srbije su neprihvatljive'

10:34 U Kninu je govorio i premijer Andrej Plenković. "Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratili su tada najveći dio okupiranog teritorija što je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju Podunavlja...Oluja je ujedno omogućila i mir u Bosni i Hercegovini, oslobađanje dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici - genocid. Hrvatska je jamac i supotpisnica Daytonskog sporazuma", rekao je Plenković.

"U posljednje vrijeme Hrvatsku se ponovno lažno optužuje za protjerivanje srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota neprihvatljive su. Vlada će štititi hrvatske branitelje", kazao je. "Ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i sprsku nacionalnu manjinu. Srbija ne surađuje ni u pitanju progona ratnih zločinaca. Mi ćemo raditi na dijalogu, dobrosusjedstvu i dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponovno svjedočimo jadnim i jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je poznato da ih je njihovo vodstvo uz dogovor s Beogradom prisililo na odlazak. Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje oslobodilački i pravedan karakter Domovinskog rata niti ćemo dopustiti da se optužuju naši heroji. Ponosni smo što čuvamo prava nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne surađuje ni po pitanju nestalih ni po pitanju logora na teritoriju Srbije", kazao je.

"Živjela nam vječna i jedina Hrvatska", rekao je Plenković na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav govor premijera Plenkovića pogledajte u videu:

Markač: Domovinu smo obranili moralom, istinom i čestitošću

10.30 Okupljenima u Kninu obratio se Mladen Markač. "Čast je i ponos govoriti u ime hrvatskih branitelja ovdje u Kninu, na dan kada slavimo našu pobjedu. Danas se naša domovina zahvaljuje svojim braniteljima, nama koji smo prepoznali viziju ostvarenja sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj i spremno se odazvali u obranu domovine pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se s bojišta nikada nisu vratili, mnogi su nas napustili nakon rata, a za mnoge ni danas ne znamo gdje su. Svi oni poginuli i nestali uvijek su u našim mislima. Drage obitelji, znamo da vi najviše trpite. To trpljenje ne možemo od vas preuzeti, ali možemo dijeliti vašu bol i čuvati sjećanja na naše ratne prijatelje. S vama smo i uz vas. Nećemo dopustiti da se ljudi i događaji iz Domovinskog rata zaborave", rekao je Markač.

"Ne zaboravimo da su u Kninu agresori pokušali stvoriti davne ideje velikosrpskih ideologa. Došli smo do pravične i velike pobjede. Do kraja konačne vojnički čiste ljudske pobjede dovele su nas operacije od istočne Slavonije do krajnjeg juga. Svima koji se i danas pitaju je li Oluja bila potrebna iz slobodnog kraljevskog Knina poručujem: Hrvatska je vodila politički pravedan, obrambeni i oslobodilački rat, a Oluja je vrhunsko izvršena operacija u kojoj smo oslobodili naš teritorij. Domovinu smo obranili i oslobodili moralom, istinom, čestitošću branitelja, policajaca, vojnika. A bila je dovedena u pitanje u Haagu, pokušajem nametanja kolektivne odgovornosti i krivnje, podmetali su nam oni koji su nas napadali. Hrvatska je slobodna, a mi smo pobjednici", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sretan Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih brantelja. Hrvatska u srcu!", uzviknuo je na Markač kraju.

Čekaju se obraćanja

10:25 Ove su godine predviđena četiri prigodna obraćanja u kojima će govoriti umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i nestalim braniteljima.

Podignuta zastava i intonirana himna

09:40 Podnesen je prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku, a istodobno je na Kninskoj tvrđavi krenula ceremonija podizanja hrvatske državne zastava, uz pjevanje himne koju izvodi Barbara Suhodolčan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković čiji su odnosi iznimno zategnuti u Kninu sjede jedan do drugoga.

Image

Zazvonila crkvena zvona

9.43 Kninska crkvena zvona zazvonila su u 9 sati i 43 minute. Time su podsjetila da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin, središte i simbola srpske pobune i okupacije uz pomoć JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni vrh položio vjence

9.10 Službeni dio programa počeo je polaganjem vijenaca na Trgu dr. Ante Starčevića kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95. Vijenac su položili ratni zapovjednici i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja.

Nakon njih vijenac je položio predsjednik Zoran Milanović, a potom i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Počeo svečani program, premijer stigao u Knin

9.00 U Knin su stigli premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar Davor Flipović.

Božinović i Milina čestitali Dan pobjede: 'Put ka slobodi krčila je i policija'

8.40 Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuli su na 27. obljetnicu Oluje da je ta znamenita i čuvena pobjeda hrvatske vojske i policije svojom snagom, silovitošću i brzinom djelovanja postala dio hrvatskog identiteta te istoznačnica snage i zajedništva hrvatskog naroda. Put ka slobodi, u samom početku samostalno, a kasnije rame uz rame s hrvatskom vojskom, krčila je i hrvatska policija, svi njeni rodovi, a posebice pripadnici Specijalne policije, podsjetili su u čestitki u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice Vojno redarstvena operacija Oluja potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opširnije pročitajte OVDJE.

Sve je spremno za Dan pobjede u Kninu

8.30 Obilježavanje će i ove godine započeti budnicom ulicama Knina u ranim jutarnjim satima, čime se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom "Oluje". Nakon toga će na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara biti organiziran taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, koji će građani moći razgledati od 8 do 16 sati. Pogledajte galeriju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAN POBJEDE /

Program započinje polaganjem vijenaca na spomeniku Oluji, nakon čega slijedi središnja svečanost na stadionu

Image
DAN POBJEDE /

Program započinje polaganjem vijenaca na spomeniku Oluji, nakon čega slijedi središnja svečanost na stadionu

Net.hr-ov video specijal: Oluja

08.00 Početkom kolovoza 1995. jedinice hrvatske vojske i policije poduzimaju operaciju Oluja s ciljem oslobađanja onog dijela hrvatske države koji od ljeta 1990. nije bio pod kontrolom hrvatskih vlasti. Operacija je započela 4. kolovoza i trajala je ukupno 84 sata, tj. tri i pol dana, a njezin završetak predstavlja ujedno i završetak Domovinskog rata.

Da bi se razumjeli razlozi poduzimanja operacije Oluja treba se vratiti nekoliko godina unatrag. Završna faza raspada socijalističke Jugoslavije započela je krajem 1980-ih sve agresivnijim nacionalističkim postupcima političkih, vojnih i intelektualnih elita u Beogradu. Jedan od načina rješavanja krize u državi neki su jugoslavenski konstitutivni narodi vidjeli u stvaranju samostalnih nacionalnih država. U tome su prednjačili Slovenci i Hrvati. I dok je Slovenija, unatoč kratkotrajnom desetodnevnom ratu s Jugoslavenskom narodnom armijom u ljeto 1991., svoju neovisnost stekla bez većih problema i žrtava, hrvatski proces osamostaljenja bio je bitno složeniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Net.hr-ov video specijal u kojem je objašnjeno sve oko Oluje pogledajte OVDJE.

Policija upozorava: Zabranjeno je nošenje uvredljivih transparenata

7.40 "Napominjemo kako će za vrijeme održavanja svečanosti u gradu Kninu na pojedinim ulicama biti ograničenja u prometu kako smo prethodno najavili pa pozivamo vozače na poštivanje signalizacije i uputa službenih osoba na uspostavljenim punktovima. Upozoravamo građane da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenoga sadržaja, zabranjeno je poticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, vjerskoj ili po drugoj osnovi) zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda i da će se, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti audio-video snimanje i fotografiranje javnog skupa", poručuje PU šibensko-kninska.

Počelo je obilježavanje Oluje u Kninu

6.30 Počelo je obilježavanje Oluje u Kninu. Zasvirala je budnica ulicama kraljevskog grada.

Obilježavanje Dana pobjede u Kninu

00.30 Hrvatska u petak slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu. Središnja svečanost održat će se u Kninu na stadionu NK Dinara, a najavljen je dolazak državnog vrha koji će održati prigodne govore. Ove godine očekuje se veliki broj posjetitelja, obzirom da više ne vladaju pandemijski uvjeti.

Opširije pročitajte OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo